brandstofcelaangedreven


brandstofcelaangedreven 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening)

( Gezegd van een systeem of een machine, zoals een elektromotor of een vervoermiddel met zo'n motor)
in beweging gebracht door stroom die door een brandstofcel uit waterstof wordt gehaald, of met een motor die daarop werkt; op stroom uit een brandstofcel werkend
Dit woord is niet volledig inwisselbaar met waterstofaangedreven, omdat dat woord in principe ook 'in beweging gebracht door waterstof die als brandstof wordt gebruikt' kan betekenen; er is dan geen sprake van een brandstofcel die waterstof in stroom omzet, maar van een verbrandingsmotor die waterstof direct als brandstof gebruikt. Toch worden de woorden in de praktijk als synoniemen van elkaar gebruikt. Andere woorden op -aangedreven zijn bv. benzineaangedreven, dieselaangedreven en motoraangedreven.

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de brandstofcelaangedreven kart
  • de brandstofcelaangedreven F 600 Hygenius
  • de brandstofcelaangedreven raceauto
  • brandstofcelaangedreven auto's
  • brandstofcelaangedreven stadsbussen

De brandstofcelaangedreven kart, die in vijf seconden van 0 naar 100 kilometer accelereert, stoot geen CO2 uit.

https://www.amt.nl/techniek/nieuws/2011/03/tu-delft-klaar-voor-waterstofrace-1018467,

In het ECO Village op de AutoRAI 2007 staan op de stand van DaimlerChrysler een aantal opmerkelijke technieken en emissievrije voertuigen die vrijwel zonder uitzondering voor het eerst in Nederland te zien zijn. Behalve met een Mercedes-Benz E-Klasse NGT (aardgas) kan er ook kennis worden gemaakt met het innovatieve BLUETEC (diesel), SunDiesel (biodiesel) en de brandstofcelaangedreven F 600 HYGENIUS (waterstof).

https://media.mercedes-benz.nl/daimlerchrysler-werkt-met-vijfstappenplan-aan-duurzame-en-emissievrije-automobiliteit/,

Het Delftse waterstofraceteam Forze maakte tijdens de internationale Formula Student-competitie zijn debuut. Hun raceauto nam het als enige brandstofcelaangedreven raceauto op tegen zo'n honderd auto's met een verbrandingsmotor.

https://www.vraagenaanbod.nl/nieuws/id8555-Brandstofcel_aangedreven_raceauto_neemt_het_op_tegen_benzineraceautos.html,

De verwachting is dat in 2005 de eerste brandstofcelaangedreven auto's commercieel verkrijgbaar zijn.

https://ecitydoc.com/download/gasconcepten-warmtepomppleinnl_pdf,

Nu zijn de kosten nog te hoog, maar MAN verwacht dat de serieproductie van brandstofcelaangedreven stadsbussen binnen een tijd van vijf tot tien jaar mogelijk is.

https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2001/08/stadsbus-neurenberg-rijdt-op-waterstof-10127734?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.55323432.280973353.1552470192-582475638.1552470192,