brigadier


brigadier 1.0

iemand die voor zijn beroep bij het leger werkt en een specifieke rang heeft die in Nederland en België niet meer bestaat, maar lager is dan generaal; militair met een brigadiersrang; ook: militaire rang van brigadier

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een brigadier…

is een persoon

  • [Tijd] bestaat in Nederland en België niet meer
  • [Rang] heeft een rang die verschilt per land maar lager is dan generaal

    Algemene voorbeelden


    De zes veroordeelden waren oud-militairen: twee kolonels, twee kapiteins, een majoor en een brigadier. Ze waren schuldig bevonden aan de moord op Jecar Neghme Cristi, een woordvoerder van de linkse guerrillabeweging MIR.

    http://www.gva.be/Archief/guid/zes-geheimagenten-van-pinochet-veroordeeld-voor-moord.aspx?artikel=971471f5-abc8-459a-b78e-267eaae88723,

    Binnen het uur wisten de stoottroepen door het mijnenveld en prikkeldraad heen te dringen en de tankgracht op twee punten te bereiken. De genie was om 9.25 uur klaar met het aanleggen van vier bruggen over de tankgracht. Dat was het sein voor brigadier Cumming-Bruce om de bataljons van de Royal Scots en de RSF vanuit het brigadehoofdkwartier in hun Kangaroos naar voren te dirigeren.

    http://www.oorlogsmuseum-overloon.nl/nl/default.htm

    Toch staan dit jaar officieel verkiezingen op het programma in Tsjaad, Liberia en Sierra Leone. In dat laatste land zette brigadier Bio op 16 januari het militaire staatshoofd, kapitein Valentine Strasser, aan de dijk, officieel om de meerpartijenverkiezingen van 26 februari te redden.

    De Standaard,

    Rustig slenteren wij elkaar tegemoet, terwijl ik me herinner hoe ik hier in het Belgisch uniform van gehelmd artillerist, kavalerielaarzen, karabijn op de schouder en met vijf, zegge vijf, kogels in mijn patroongordel, ook als schildwacht op en af liep. Op hetzelfde voetpad, als brigadier, één graad hoger dan hij die nog zijn strepen van gefreiter moet verdienen.

    Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    brigadier 2.0

    ((vooral) in Nederland)

    iemand die voor zijn beroep bij de politie werkt en zich daarbij qua functie in Nederland tussen hoofdagent en inspecteur of adjudant bevindt; ook: Nederlandse politierang tussen hoofdagent en inspecteur; ook: vergelijkbare rang bij een geheime dienst (een inlichtingendienst of veiligheidsdienst)

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een brigadier…

    is een persoon

    • [Organisatie of instelling] werkt bij de Nederlandse politie
    • [Plaats van herkomst] werkt in Nederland
    • [Rang] bevindt zich in Nederland boven de rang van hoofdagent en onder die van inspecteur en in Caraïbisch Nederland tussen agent en hoofdagent

      Algemene voorbeelden


      Op het bureau trok een brigadier het kenteken na. De auto, een Skoda, bleek nog op naam te staan van Ali Köksal, die volgens andere bronnen een bekende is van de Venlose politie.

      NRC,

      Sanders stapte in zijn auto en reed naar de politie. Volgens een brigadier legde Sanders onmiddellijk na aankomst 'een spontane bekentenis' af.

      NRC,

      Later, op weg naar het politiebureau, heeft de brigadier opnieuw geweld gebruikt tegen Köksal, omdat deze naar hem zou hebben getrapt, maar de andere agent in de auto zegt daar niets van te hebben gemerkt.

      NRC,

      De brigadier met de blonde snor knikt.

      Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

      De ene agent heeft beter gereageerd op de veranderingen dan de ander. Niemand is teruggezet in rang. De doorstroming voor de 38 brigadiers naar de rang van adjudant is duidelijk minder geworden.

      Meppeler Courant,

      Ze herinnert zich dat hij in januari 1988 vertelde dat hij bij de korpsleiding was geroepen. Hij zou bevorderd worden tot brigadier - geen slechte promotie na de twintig jaar die hem niet verder dan hoofdagent hadden gebracht.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • brigadier van de gemeentepolitie
      • brigadier van politie

      Afgelopen vrijdagmiddag is aan de weduwe van de op 29 november 1993 overleden Henk Brunink, brigadier van de gemeentepolitie Meppel, de oorkonde uitgereikt behorende bij de Koninklijke Onderscheiding in Zilver verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

      Meppeler Courant,

      Aardelevers zoontje begon al direct te pesten; mijn vader merkte niets want die sprak met de brigadier van politie druk over de twee Duitsers die op 4 mei met een Volkswagen om acht uur 's avonds niet stil waren blijven staan maar gewoon over de Backeshagenlaan hadden gescheurd.

      De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

      Brigadier van politie G. Wind is gevraagd om in totaal vijftien verkeerslessen te verzorgen over het fietsgedrag van scholieren.

      Meppeler Courant,

      In dit geval: mijn opa, Douwe Draaisma, brigadier van politie te Leeuwarden.

      Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

      met eigennaam


      Twee agenten die net de hoek om zijn gekomen. 'Bent u brigadier Bosje?' 'Inderdaad,' zegt de oudere agent.

      Een soort Engeland, Robert Anker,

      Maken jullie de aangifte in orde met brigadier De Caluwé hier, dan ga ik nu eerst een paar telefoontjes plegen.

      Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

      Beide onderzoeken werden volgens officier van justitie Van der Velde met beperkte mankracht uitgevoerd onder leiding van brigadier H. Brunink.

      Meppeler Courant,

      Het geblakerde portiek aan de Oranjeboomstraat staat woensdag nummer één op het lijstje van wijkagent Jaap Winter en brigadier Hans van der Steele.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      brigadier 3.0

      ((vooral) in België)

      iemand die voor zijn beroep bij rijkswacht werkt en zich daarbij qua functie tussen een agent en een hoofdbrigadier bevindt; ook: rang bij de voormalige rijkswacht
      Is een voormalige rang en functie, aangezien de rijkswacht sinds 2001 vervagen is door de lokale en de federale politie in België.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een brigadier…

      is een persoon

      • [Organisatie of instelling] werkt bij de rijkswacht
      • [Plaats van herkomst] werkt in België
      • [Tijd] is komen te vervallen met het wegvallen van de rijkswacht in 2001 en bestaat nu dus niet meer

        Algemene voorbeelden


        Een gevolg van de politiehervorming is dat de diverse graden werden aangepast. Agenten, brigadiers en hoofdbrigadiers worden voortaan aangesproken als inspecteur van politie. Voor inspecteurs, hoofdinspecteurs en hoofdinspecteurs eerste klas geldt de titel hoofdinspecteur van politie. Voormalige adjunct-commissarissen en commissarissen zijn nu commissaris van politie.

        http://home.pi.be/~hazodi/newlook/voertuig.htm

        Proces-verbaal opgesteld door brigadier Raes, Alfons, plankton van wacht, commissariaat Lange Nieuwstraat, eerste wijk, nacht van 24 op 25 juni '99.

        Cargo, Patrick Conrad,

        Tsja... Het is niet mijn bedoeling om de ordediensten in diskrediet te brengen. Ze worden slecht betaald en overstelpt met administratief werk, wat hun eigenlijke taak niet is. Aan ordehandhaving komen ze niet meer toe. Dat neemt niet weg dat sommigen onder hen liever lui zijn dan moe. De brigadier die mij ontving, wilde duidelijk naar huis.

        Walvis, Tom Naegels,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        brigadier 4.0

        vrijwilliger die kinderen helpt bij het oversteken; klaar-over; verkeersbrigadier; oversteekbrigadier

        Betekenisbetrekking


        specialisering
        Betrokken betekenissen 4.0 : 4.1

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een brigadier…

        is een persoon

        • [Uiterlijk] draagt meestal een oranje of knalgeel veiligheidshesje
        • [Plaats] bevindt zich op een oversteekplaats
        • [Leeftijd] is vaak een volwassen vrijwilliger, maar is soms ook een wat ouder kind
        • [Belanghebbende of begunstigde] helpt meestal kinderen of ouderen om over te steken
        • [Instrument] heeft soms een klaar-overbordje en een fluitje
        • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn werk meestal vrijwillig, omdat de persoon een ouder of leerkracht van een kind is of zelf een ouder kind is

        Algemene voorbeelden


        "En je moest eens weten wat wij als brigadier allemaal naar ons hoofd geslingerd krijgen," zegt Diana Visser, coördinator verkeersbrigadiers van school De Malelande. "Die slagbomen moeten dicht, maar we hebben gewoon te weinig klaar-overs. Er is te weinig betrokkenheid van sommige ouders."

        http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2084077/2008/09/15/Wachten-op-het-volgende-ongeluk.dhtml,

        De oplossing zit volgens Van Eijk in de aanstelling van verkeersbrigadiers [...]. De aanwezige ouders hebben geen vertrouwen in een brigadier. "Dat is een tijdelijke oplossing. Na een tijdje stopen vrijwilligers weer," denken zij.

        http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2033631/2009/03/10/Ik-begrijp-niet-hoe-ik-hem-kon-raken.dhtml,

        De Kiss & Ride kende een vlot verloop (in tegenstelling tot wat eerst gedacht werd) dankzij de inzet van ouders, leerkrachten en directie, die brigadier werden voor minstens een week.

        http://www.avcb-vsgb.be/nl/publicaties/mobiliteitsgids.html,

        Het brigadieren door ouders van leerlingen is van groot belang voor de verkeersveiligheid van de kinderen. Wel dienen de automobilisten ook rekening te houden met de verkeersveiligheid van de brigadiers.

        http://www.vvdruurlo.nl/

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        brigadier 4.1

        iemand die voor zijn beroep of als vrijwilliger bij een maatschappelijke hulpinstantie of projectgroep (een specifiek soort brigade) werkt; helper bij een brigade

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een brigadier…

        is een persoon

        • [Organisatie of instelling] werkt voor een specifiek soort brigade, waarmee dan een maatschappelijke hulporganisatie of projectgroep aangeduid wordt
        • [Functie] is er om mens of dier te helpen
        • [Activiteit of handeling] ondersteunt een activiteit in praktische zin of geeft advies
        • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie vaak vrijwillig uit maar soms ook voor zijn beroep

        Algemene voorbeelden


        In Rotterdam is nu de 'formulierenbrigade' op pad: veertien medewerkers van de sociale dienst die mensen helpen de tientallen formulieren van de dienst in te vullen [...]. Het idee voor de brigade ontstond enkele jaren geleden, maar had zelf ook enige voeten in de aarde. Zo bleek het moeilijk brigadiers te vinden. Dit kwam door de vele regelingen die de brigadiers zouden moeten beheersen, verklaarde indertijd de directeur van de sociale dienst.

        NRC,

        Paddenwacht zoekt brigadiers. De Paddenwacht Zutphen e.o. van Dierenbescherming OverGelder is met spoed op zoek naar vrijwilligers die willen meehelpen met het overzetten van padden tijdens hun jaarlijkse trek.

        http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2181145,

        Volg ons op twitter: @Vragenbrigade of sluit je aan! Wil je meedoen als organisatie of als brigadier, mail ons! Binnenkort gaan we weer op pad, de organisaties staan in de rij! 24 mei j.l. hadden we een oogstbijeenkomst rondom onze eerste ervaringen. Maar liefst 25 enthousiastelingen hebben nagedacht over wat we leren van de gevonden voorbeelden en vragen.

        http://devragenbrigade.nl/

        Vaste verbindingen


        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        brigadier 5.0

        ((vooral) in België)

        iemand die voor zijn werk onder een hogere leidinggevende of eindverantwoordelijke leiding geeft of verantwoordelijkheden heeft in een praktische, industriële sector, zoals in de bouw of op scheepswerven; lagere leidinggevende arbeider

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een brigadier…

        is een persoon

        • [Uiterlijk] draagt meestal werkkleding
        • [Plaats] bevindt zich ergens waar praktisch, vaak technisch, werk verricht wordt, bv. op een bouwplaats of scheepswerf of op straat
        • [Rang] heeft een hogere leidinggevende (soms meestergast of hoofdbrigadier genoemd), maar staat zelf ook boven iemand (bv. een paswerker of moniteur)
        • [Activiteit of handeling] doet praktisch of technisch werk en geeft daarbij vaak leiding aan andere of heeft de verantwoordelijkheid over bepaalde taken
        • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

        Algemene voorbeelden


        Na een succesvolle sollicitatie als brigadier bij Stork Mec, kon Jerry er op 22 april beginnen. Stork Mec is gespecialiseerd in industriële nieuwbouw. Het bedrijf heeft een overeenkomst met een groot chemisch concern in de haven en stuurt geregeld werkmensen ter plaatse. Ook Jerry was op 2 september aan het werk bij de chemiereus, toen hij een kabelrol op zijn voet kreeg.

        http://www.gva.be/Archief/guid/ontslagen-na-werkongeval.aspx?artikel=82a05a80-2628-4af8-b410-6726e12068cf,

        Vanuit zijn appartementje, versierd met bak- en stuurboordverlichting en allerhande scheepsapparatuur, heeft Jos een goed uitzicht over de werf. "Als brigadier had ik de leiding over de portaalkraan."

        http://www.gva.be/dossiers/-s/staalindustrie/4.asp,

        De 54-jarige stadsarbeider onderging op het werk vooral psychologische pesterijen, verduidelijkt een collega in de krant [...]. Na de zelfmoord besloot het Gentse gerecht de directe leidinggevende te vervolgen, samen met een brigadier en twee collega-meelopers.

        http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1188286/2010/11/27/Gentse-stadsarbeider-gepest-tot-hij-dood-was.dhtml,

        Zoals ik al zei zijn er voormannen/brigadiers; iedere brigadier is verantwoordelijk voor zijn eigen project, het schip in het dok.

        http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BH4380,

        's Avonds schoolde Jos zich nog bij, zodat hij na enkele jaren opklom tot helper-monteerder en nadien monteerder in de voormontage. Uiteindelijk schopte Jos het verder dan hijzelf had verwacht. Via moniteur, over brigadier tot meestergast of hoofdbrigadier.

        http://www.gva.be/dossiers/-s/staalindustrie/4.asp,

        Was beroepshalve werkzaam als paswerker, brigadier en tenslotte meestergast op de scheepswerf te Rupelmonde.

        http://www.nobel.be/NL/ART/37316

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen