brokaten


brokaten 1.0

gemaakt van brokaat

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een brokaten fauteuil
  • het brokaten gewaad
  • de brokaten gordijnen
  • de brokaten kazuifels
  • de brokaten koorkappen
  • de brokaten sofa's
  • brokaten muiltjes

Zij moet kaarsrecht kunnen zitten en schrijden. Of beter nog: gedragen worden in een brokaten fauteuil door vier heren in smoking.

NRC,

Het volk schuifelde door de middenbeuk naar het portaal, de koster trok alle registers van zijn orgel open, de kapelaan stond in de sacristie en tilde het loodzware kazuifel over zijn hoofd. Midden in dat moeizame heffen stokte hij, zijn neus tegen de zijden voering van het brokaten gewaad. Wat speelde de koster daar boven?

Altrapsodie, Geert Van Istendael,

Hij krijgt toegang tot de geheime spelonk van de sacristie, waar het naar kaarsen, wierook en gesteven linnen ruikt, als een ingewijde raakt hij de gouden, met edelstenen bezette kelken aan, vult de kannetjes met wijn en water, legt de brokaten kazuifels klaar.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

De frivole art-deco-meubelen tussen de brokaten gordijnen en de kuise jongelingen en fraaie naakte dames binnen de gouden lijsten.

Martha, Lut Ureel,

Wij zaten helemaal vooraan in het middenkoor en genoten van het zilveren belgerinkel, het flikkerend kaarslicht, de gouden gloed van de remonstrans en de brokaten koorkappen.

De lange geboorte, Lut Ureel,

Mij schoot het beeld van mijn eigen thuis te binnen: mijn vader in zijn bastion, moeder met verstelwerk bezig, en als het meezat nog een broer of twee van me, door het huis sleffend in uitgetreden, geruite pantoffels, terwijl hier vader en moeder nog in fijnlederen avondschoeisel zaten en zus brokaten muiltjes droeg.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

Terwijl ze de sierlijke fauteuils, de brokaten sofa's en de kristallen kroonluchters bewonderde, was ze ervan overtuigd dat zolang haar Dancing Hall in die sloppenwijk was gesitueerd, het altijd een ordinaire tent zou blijven, hoeveel geld ze er ook in stak.

De jongste pop, Rosario Ferré,