bronchiën


bronchiën 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

vertakkingen van de luchtpijp naar de longen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bronchiën…

zijn een lichaamsdeel; zijn een deel

  • [Samenstelling] bestaan uit glad spierweefsel en bindweefsel
  • [Geheel] maken deel uit van de luchtwegen
  • [Functie] vervoeren lucht naar de longen
  • [Aantal of hoeveelheid] bestaan uit twee hoofdvertakkingen vanuit de luchtpijp, en verder uit een aantal kleinere vertakkingen

Algemene voorbeelden


Astma is een chronische ziekte van de bronchiën, gekenmerkt door een ontsteking en een overgevoeligheidsreactie bij het minste contact met een allergeen [...], een irriterende stof [...] of een infectieverwekker [...]. De bronchiën van astmapatiënten reageren hierop door een plotse samentrekking (spasme) van de spieren die de bronchiën omgeven, wat ze doet vernauwen, en door een ontsteking waardoor de wand van de bronchiën gaat opzwellen (oedeem) en de afscheiding van slijm (een kleverige taaie stof waarmee de wand van de bronchiën bekleed is en die de onzuiverheden van de ingeademde lucht moet weerhouden) bevorderd wordt, wat de voor de luchtdoorgang beschikbare ruimte nog vermindert. Men spreekt dan van een bronchiale obstructie.

http://www.astrazeneca.be/nl/sante/ares_1.htm

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • de bronchiën piepen
  • de bronchiën raken verstopt
  • de bronchiën schuren

Als het vochtig weer is, moet hij de hele nacht inhaleren. De [...] vrouw, die mijn kinderen oma noemen, kan het piepen en schuren van zijn bronchiën niet aanhoren en verhuist naar de sofa in de woonkamer.

In rook opgaan; Nestor, het mes van de profeet, August Thiry,

Ik stelde me daarbij een paar longen voor die zodanig veel snot produceerden dat de bronchiën en de luchtpijp verstopt raakten en de verstikkingsdood in de kortste tijd intrad.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • ontstoken bronchiën

De plant werkt samentrekkend op o.a. slijmvliezen welke droger en sterker worden. Verkoudheden en ontstoken bronchiën komen minder vaak voor. Duizendblad geneest [...] zelfs ontsteking van maag of darm.

http://users.skynet.be/sky88638/