buitendorp


buitendorp 1.0

dorp dat te klein is om nog zelfstandig te functioneren en dat daarom met een aantal andere dorpen een bestuurlijke eenheid vormt met als kern een meestal centraal gelegen hoofddorp; dorp dat samen met een aantal andere dorpen een bestuurlijke eenheid vormt en binnen die eenheid buiten de kern ligt
Vooral in Drenthe.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buitendorp…

is een dorp

  • [Plaats] komt vooral voor in de Nederlandse provincie Drenthe; ligt buiten de kern van de bestuurlijke eenheid waartoe het behoort
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is te klein om nog zelfstandig te functioneren en vormt daarom met een aantal andere dorpen een bestuurlijke eenheid met als kern een meestal centraal gelegen hoofddorp

    Hoofdsemagram: dorp


    Algemene voorbeelden


    De geplande woningbouw in Drogteropslagen betekent niet dat Zuidwolde woningen vanuit het hoofddorp wil overhevelen naar het buitendorp.

    Meppeler Courant,

    Wat betreft Zorgvlied geldt eigenlijk exact hetzelfde als voor vele 'buitendorpen' in Drenthe: slechts op heel kleine schaal is uitbreiding van woningbouw (sociaal gebondenen) mogelijk, waarbij de uitbreidingsrichting door het streekplan wordt aangegeven.

    Meppeler Courant,

    De Zuidwoldiger eerste burger vond dat het college de buitendorpen evenwichtig benaderde als het op woningbouw aankwam.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de kleine buitendorpen

    'De mensen uit die kleine buitendorpen weten al hoe belangrijk het is samen een spreekbuis te vormen; dat zal na de herindeling voor het dorp Havelte niet anders zijn', zegt Truus de Vries.

    Meppeler Courant,

    • de Ruiner buitendorpen
    • de Zuidwoldiger buitendorpen

    Naast het geven van informatie wordt ook gepeild hoe de bevolking van die Ruiner buitendorpen zelf over de plannen van GS denkt.

    Meppeler Courant,

    Verkeerstelling buitendorpen van Zuidwolde. Op vragen van de socialist Jan Slagter over de verkeersproblematiek in de Zuidwoldiger buitendorpen, liet burgemeester Sjoert Kremer woensdagavond in de begrotingsvergadering weten dat er wordt gewerkt aan een onafhankelijk verkeersonderzoek met betrekking tot snelheidsbeperkende maatregelen.

    Meppeler Courant,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • zowel het hoofddorp als de buitendorpen
    • zowel in het hoofddorp als in de buitendorpen

    Alle straten in Diever, in zowel het hoofddorp als in de buitendorpen, werden bezocht door de jury.

    Meppeler Courant,

    Havelte kende vroeger dertien molens die zowel in het hoofddorp als in de buitendorpen stonden.

    Meppeler Courant,

    met eigennaam


    De raadscommissie algemeen beleid en financiën in Dwingeloo vindt dat er nu maar eens een eindvoorstel moet komen inzake de huisnummering en straatnaamgeving in het buitendorp Lhee.

    Meppeler Courant,

    Om op de hoogte te blijven, wat er binnen de dorpen leeft komen in Zuidwolde drie Klankbordgroepen twee keer per jaar bijeen: in de buitendorpen Linde, Veeningen en Fort.

    Meppeler Courant,

    overig


    • Borger en haar buitendorpen
    • Diever en haar buitendorpen
    • Ruinen en haar buitendorpen
    • Wapserveen en haar buitendorpen
    • Zuidwolde en haar buitendorpen

    Het laat zich aanzien dat binnenkort in Diever een Historische Vereniging wordt opgericht met een groot ledental. Het actieve bestuur van de vereniging in oprichting kwam op het idee om een kwartaalboekje uit te geven [...]. Dit werd huis-aan-huis bezorgd in Diever en haar buitendorpen.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding