buitengewoon onderwijs


buitengewoon onderwijs 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

het gestructureerd aanleren van kennis, vaardigheden en attitudes in lagere en middelbare scholen die voorzien in intensieve of specialistische onderwijsbegeleiding voor kinderen met een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke beperking of met een gedrags- of ontwikkelingsstoornis; onderricht op lager of middelbaar schoolniveau dat voorziet in genoemde intensieve of specialistische onderwijsbegeleiding

Semagram (extra betekenisinformatie)


Buitengewoon onderwijs…

is onderwijs; is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Een mentaal gehandicapt kind is anders en heeft als dusdanig recht op een gespecialiseerde aanpak voor zijn schoolse omgeving. Dat het als kleuter nog in zijn eigen omgeving naar de gewone school gaat, kan soms, mits er heel wat inzet is van school en omgeving (en dat is lang niet altijd mogelijk). Het is ook bijlange na niet voor alle kleuters haalbaar. Zodra zo'n kind vijf jaar wordt is de afstand met met de andere leeftijdsgenootjes al immens. Geef het waar het recht op heeft: buitengewoon onderwijs.

      De Standaard,

      De onderzoeksgroep bestond uit 50 Vlaamse basisscholen voor buitengewoon onderwijs, proportioneel representatief voor wat betreft de aanbodstructuur, provincie en onderwijsnet voor alle Vlaamse basisscholen voor buitengewoon onderwijs.

      http://www.ond.vlaanderen.be/obpwo/projecten_1999/OBPWO9910synthese.pdf,

      buitengewoon onderwijs 2.0

      (wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

      deel van het onderwijsstelsel op lager of middelbaar schoolniveau dat voorziet in onderricht met een intensieve of specialistische onderwijsbegeleiding voor leerlingen met een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke beperking of met een gedragsstoornis of ontwikkelingsstoornis

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Buitengewoon onderwijs…

      is een deel van een onderwijsstelsel

          Algemene voorbeelden


          Het buitengewoon onderwijs is er voor leerlingen die leermoeilijkheden hebben in het gewone onderwijs of die een (lichamelijke of mentale, tijdelijke of blijvende) handicap hebben die een aangepaste leefomgeving vereist. Het buitengewoon onderwijs maakt gebruik van geïndividualiseerde programma's die rekening houden met de behoeften en het leerritme van elke leerling.

          https://www.belgium.be/nl/Leren/onderwijs/buitengewoon_onderwijs,

          Het buitengewoon onderwijs heeft wel dezelfde niveaus als het gewone onderwijs (kleuter-, lager en secundair onderwijs), maar daarnaast zijn ook acht types voorzien die rekening houden met de onderwijsbehoeften van de verschillende handicaps. Daarnaast zijn er in het secundair onderwijs nog eens vier opleidingsvormen die leiden tot vier finaliteiten. Bovendien zijn er nog drie modaliteiten mogelijk: volledig op school, schriftelijk en huisonderwijs. 2. De acht types Type 1: voor lln met een licht mentale handicap Type 2: voor lln met een matige of ernstige mentale handicap Type 3: voor lln met (gedrags- en) karakterstoornissen Type 4: voor lln met een lichamelijke handicap Type 5: voor langdurig zieke lln Type 6: voor lln met een visuele handicap Type 7: voor lln met een auditieve handicap Type 8: voor lln met ernstige leerstoornissen.

          http://jbas1166.eunet.be/vfg/main.htm

          Het buitengewoon onderwijs (BO) heeft in ons onderwijssysteem een zo vanzelfsprekende plaats verworven dat er nog maar weinig mensen voor de (moeilijke) weg van integratie kiezen.

          De Standaard,

          In het Vlaamse buitengewoon onderwijs staan vooral de leerlingen van ,, type 8 '' (= leerproblemen maar geen handicap) dicht bij het gewone onderwijs.

          De Standaard,

          buitengewoon onderwijs 3.0

          (wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

          opleiding ingericht door een onderwijsinstelling uit het buitengewoon onderwijs

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Buitengewoon onderwijs…

          is een opleiding

              Algemene voorbeelden


              Voor de leerlingen die buitengewoon onderwijs volgen wordt het dossier bewaard tot de leerling 30 jaar geworden is.

              http://users.online.be/school.schoonbeek/index2.html

              Die stelling zou kunnen betekenen dat de voorwaarde binnen de GON-reglementering dat leerlingen met een attest type 8 minstens 9 maanden buitengewoon onderwijs gevolgd moeten hebben, opgeheven wordt.

              http://users.pandora.be/bobo/dyslexie.html