burgerhulpverlening


burgerhulpverlening 1.0

spoedhulpverlening die geboden wordt door niet-professionele vrijwilligers, bijvoorbeeld bij reanimaties

Semagram (extra betekenisinformatie)


Burgerhulpverlening…

is hulpverlening; is een handeling

  • [Handelende persoon] wordt geboden door niet-professionele vrijwilligers
  • [Voorbeeld of specimen] wordt bv. geboden bij reanimaties

    Algemene voorbeelden


    Het wordt donker als de slachtoffers 'veilig' zijn en de nepbrand is geblust. Na de oefening worden in de kantine van het bedrijf flesjes water, fris en kratten Grolsch aangesleept. Bjorn Hörmann praat met zijn Dinxperlose neef, die bij de Nederlandse brandweer zit. „Ik hóóp zo dat het lukt", zegt Marco Heisterkamp over de intensievere samenwerking. „Voor de burgerhulpverlening zou dat echt goed zijn. Het wordt steeds lastiger nieuwe leden te vinden." Samengaan lost dat misschien op. Nu nog die grond voor de locatie. De korpsen vergelijken al regelgeving in verschillende werkgroepen. De Nederlandse en Duitse gemeenten kijken of ze een financiële bijdrage van hun ministeries kunnen krijgen voor het project.

    NRC,

    In Hoogstraten start vandaag de burgerhulpverlening EVapp. Personen die een cursus reanimatie hebben gevolgd, kunnen bij een hartstilstand het slachtoffer met een defibrillator reanimeren. Zo gaat minder kostbare tijd verloren. In België worden jaarlijks 11.000 mensen het slachtoffer van een hartstilstand. Een snelle reanimatie is cruciaal, maar de aanrijtijden van een ziekenwagen zijn in Hoogstraten soms te lang. Daarom past het stadsbestuur als eerste in België de methode van burgers helpen burgers toe.

    Het Nieuwsblad,

    Het Rode Kruis pleit [...] voor een duidelijke coördinatie. "Er moet een instantie, zoals de meldkamer, komen die bepaalt of burgers wel of niet ingezet moeten worden bij een incident. Ter plaatse moeten professionals en amateurs goed worden begeleid." Zo werkt Ambulancezorg Nederland (AZN), de sectororganisatie voor de ambulancezorg, op dit moment samen met burgerhulpverleners Stichting Hartslag Nu en Stichting Hartveilig Wonen. "Dat gaat naar alle tevredenheid." Ze zijn dan ook geschrokken van het initiatief. "De meldkamers ambulancezorg en AZN waren niet op de hoogte van de komst", laten zij desgevraagd weten. "Wij staan positief tegenover burgerhulpverlening, maar willen wel eerst om tafel met SOS Alarm Hulpdienst."

    Trouw,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Samenhangende woorden (betekenis) aed