cakewalk


cakewalk 1.0

(sport en recreatie)

kermisattractie met hindernissenbaan, die bestaat uit machinaal op en neer bewegende trappen en planken, bruggen, glijbanen, e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cakewalk…

is een attractie

  • [Deel] bestaat uit een hindernissenbaan met op en neer bewegende trappen, planken, bruggen, glijbanen e.d.
  • [Plaats] bevindt zich op een kermis

    Algemene voorbeelden


    We hebben nog zelf geprobeerd een cakewalk te regelen, maar dit is ondanks verschillende uren telefoneren en overleggen toch mislukt. De schommelbank en de Swing-mill hebben beloofd om te komen. We gaan uiteraard na de kermis alles op alles zetten om de cakewalk in Zieuwent terug te krijgen. Het zal moeilijk blijven omdat er maar enkele cakewalks zijn in Nederland en elke kermis in Nederland graag de cakewalk wil hebben.

    http://www.fczieuwent.nl/kermis.htm,

    Op de weide [...] stond een "echt" circus met leeuwen, en wat verder kon men in een provisoir ingericht theater toneelstukjes bijwonen. Ouderen hebben ook de mond vol over de "kakkewallek" (de "cakewalk"), een rolband die heftig heen en weer schudde, zodat het moeilijk was recht te blijven staan.

    http://home2.pi.be/gmerckx1/htmldoc/pastnn3.htm

    De catwalk lag er als een cakewalk bij. Modellen liepen op de golvende loopplank af en aan in blitse pakjes, waarvan de beschrijving amper op papier raakte - zo moeilijk waren woorden te vinden voor wat Issey Miyake op scène bracht, die middag tijdens de Parijse modeweek in oktober van vorig jaar.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    cakewalk 2.0

    (kunst en architectuur; dans)

    Noord-Amerikaanse dans met overdreven bewegingen van armen en benen die, waarschijnlijk als een satirische imitatie van de formele Europese dansen, oorspronkelijk werd uitgevoerd door zwarte Amerikaanse slaven en rond 1900 populair werd in Europa

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een cakewalk…

    is een dans; is een activiteit

    • [Herkomst of oorsprong] is waarschijnlijk ontstaan als een satirische imitatie van de formele Europese dansen
    • [Plaats] komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika
    • [Tijd] werd begin 1900 populair in Europa
    • [Beweging] is een dans met overdreven bewegingen van armen en benen
    • [Handelende persoon] werd oorspronkelijk uitgevoerd door zwarte Amerikaanse slaven

    Algemene voorbeelden


    De eerste populaire vorm van entertainment waarin zwarte Amerikanen zelf figureerden was de cakewalk. De cakewalk-dansen, deels voortgekomen uit parodieeën door zwarte Amerikanen van blanke stijldansen, werden in het eerste decennium van de 20ste eeuw populair vermaak in Europa.

    http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

    In tegenstelling tot de Slowfoxtrot wordt de Quickstep pittig en overmoedig gedanst. Hij kwam rond de jaarwisseling vanuit Noord-Amerika naar Europa en heeft zich zeer snel verspreid. De voorlopers van de Quickstep waren de Cakewalk, Ragtime, Onestep en de Twostep.

    http://www.swingingworld.nl/dansen.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen