calqueren


calqueren 1.0

( Met betrekking tot tekeningen, kaarten of delen daarvan, zoals lijnen, motieven, taferelen, figuren e.d.)
natekenen, overtrekken met behulp van speciaal daarvoor bestemd materiaal, vooral doorzichtig papier (calqueerpapier) of linnen
Het woord wordt in ons bronnenmateriaal soms verward met calculeren 'berekenen'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Calqueren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Soms is het nodig om een tekening over te trekken. De klassieke methode is calqueren. Daarbij worden alle lijnen aan de achterkant van het calqueerpapier overgetrokken met zacht potlood (B) en dan aan de voorkant met een balpen, zodat de lijnen op het tekenpapier worden afgedrukt. Ik geloof dat de oude Egyptenaren al zoiets deden.

      http://home-3.worldonline.nl/~meester7/schilderen.html

      Soms denkt men verkeerdelijk dat kunnen tekenen of een artistieke opleiding onontbeerlijk zijn om te kunnen pyrograveren. Wie aanleg heeft om te tekenen kan hier inderdaad zijn creativiteit gebruiken. Maar wie helemaal niet kan tekenen, kan op een zeer eenvoudige manier, door het calqueren of door het gebruik van een raster, een motief van een tekening op hout overbrengen.

      http://users.pandora.be/fpeeters.pyrobattel/beginNL.htm,

      Bij de raadpleging van de documenten leeft de onderzoeker volgende regels na: de documenten mogen enkel met propere handen gemanipuleerd worden, bij losbladige stukken wordt de oorspronkelijke orde niet verstoord, de documenten worden noch op de grond gelegd noch gekreukt of geplooid, het terugplaatsen van de documenten in hun verpakking gebeurt met de grootst mogelijke zorg, het is verboden enige aanduiding of schrapping aan te brengen, te calqueren of scherpe voorwerpen, lijm, tape of corrector te gebruiken.

      http://www.west-vlaanderen.be/archiefdienst/ARCHIEFDIENST%20-%20SITE/Archiefonderzoek/Leeszaalreglement/LeeszaalReglement.pdf,

      Ook op de achterzijde van de folio van Maria's getijdenboek komt Reynaert nogmaals voor. Wellicht calqueerde de miniaturist deze scène of hij prikte zeer fijne gaatjes door het perkament om zo nogmaals dezelfde figuur te bekomen.

      https://www.dbnl.org/tekst/_tie002199001_01/_tie002199001_01_0009.php,

      Voor zijn beeldtaal ('proto-pop art' genaamd) gebruikte hij kinderboeken, advertenties en kinderkledingcatalogi waarvan hij figuren calqueerde en inkleurde.

      https://www.demorgen.be/nieuws/zeven-meisjes-versus-het-kwaad~b95a14517/,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: uit

      • calqueren uit het handboek Nederlands

      Op een van zijn papiertjes stond Mariken van Nieumeghen afgebeeld, perfect gecalqueerd uit het handboek Nederlands, en Moenen, de duivel.

      Lucky Star, Luuk Gruwez,

      met bijwoord


      • perfect gecalqueerd

      Op een van zijn papiertjes stond Mariken van Nieumeghen afgebeeld, perfect gecalqueerd uit het handboek Nederlands, en Moenen, de duivel.

      Lucky Star, Luuk Gruwez,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      calqueren 2.0

      exact namaken; nabootsen

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Calqueren…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Tijdens zijn uiteenzetting gisteren besteedde Langlois veel aandacht aan de reeks verkrachtingen van jonge meisjes en kinderen die Dutroux in 1985 pleegde. Vooral omdat hij zijn werkwijze van toen in 1995 bijna "calqueerde". "Met twee grote verschillen. Hij laat de meisjes in 1995 niet meer gaan. En hij verdooft hen met Rohypnol. In 1985 liet hij zijn slachtoffers wel nog vrij. Hij dumpte hen ergens vlakbij hun huis. Om te voorkomen dat ze hem zouden verraden of herkennen, joeg hij hen de stuipen op het lijf en plakte hij hun ogen af met pleisters. Maar efficiënt bleek dat niet, want de meisjes herkenden hem toch."

          https://www.nieuwsblad.be/cnt/g9u4f76o,

          Combinatiemogelijkheden


          met bijwoord


          • inspratieloos calqueren
          • klakkeloos calqueren

          "Je wordt een dagje ouder, je kunt niet altijd even spits wezen, en de wereld is er misschien ook niet prettiger op geworden. Maar daarom hoef je de door jou in elk interview bejubelde Herman Brusselmans nog niet blindelings na te volgen inzake stilistische geplogenheden […]. Zeker niet als het resultaat maar een tweederangs bullebakken blijkt te zijn, een inspiratieloos gecalqueerd duplicaat."

          De Standaard,

          "Nu hangen er bij de ontwerpers van Tom of Finland Clothing ongetwijfeld foto's van de defilés van de groten aan de muur. Niet dat Bikkembergs of Mugler Tom of Finland ooit klakkeloos hebben gecalqueerd. Je moet de ontwerpen maar vergelijken. Tom of Finland Clothing is nog steeds eenduidiger; de Europese couturiers hebben de stereotiepe symboliek altijd subtiel omgebogen: ze hebben met strategische details Toms matrozen en houthakkers uit hun context gelicht."

          De Standaard,

          Vaste verbindingen