camioneur


camioneur 1.0

((vooral) in België)

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het vervoeren van vracht in een camion; iemand die het besturen van een camion als beroep uitoefent; bestuurder van een camion; vrachtwagenchauffeur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een camioneur…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De buurt raakt ook verlost van enerverende koelwagens, die dag en nacht hun motor laten draaien. Of van de camioneurs die primitief hun potje koken op de Hanzestedenplaats.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een dikke camioneur

      Een dikke camioneur zat op een meerpaal te staren en ik merkte aan de loodsen Godfried en Sint-Felix de lege vuile huizen: daarin drie zwarte hoertjes raamvullend in de vitrine.

      Acacialaan, Koen Peeters,

      • een Turkse camioneur

      We geraken vlot voorbij de Turkse grens waar ik mijn zwarte tent en mijn sjaal aantrek onder goedkeurende blik en aanmoedigingen van een Turkse camioneur die zijn lach niet kan wegsteken.

      http://home.tiscali.be/bertjebeer/stories/turkey.htm,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • een wachtende camioneur

      De grensovergang spreidt zich over enkele km's maar met regelmatige aanduidingen van de wachtende camioneurs en rondlopende militairen geraken we toch aan het juiste douanekot.

      http://home.tiscali.be/bertjebeer/stories/turkey.htm,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • bouwvakker of camioneur
      • taxichauffeur of camioneur

      Wie het helemaal sportief wil, combineert zijn shorts met vlotte polo's van piquékatoen of met aansluitende mouwloze T-shirts die in modieus Frankrijk beter bekend zijn als een "Marcel", naar de stoere bouwvakkers of camioneurs die met dat hemdje worden geassocieerd.

      http://www.hetvolk.be/rubriek/RubriekenDetail.aspx?articleID=GOJ6B2TD=MODE,

      Ik ga mijn geluk beproeven, verloren gewaande liefde, vriendschap en avontuur zoeken, mijn vakkennis in de schoenmakerij verzilveren, taxichauffeur of camioneur worden, of een chinchillakwekerij beginnen of wat anders, mogelijkheden genoeg voor een oud-Koreaan die van aanpakken weet.

      Koud, Geertrui Daem,