canard


canard 1.0

eendenvlees of een gerecht op basis van eendenvlees; vlees van een tamme of wilde eend, of gerecht op basis daarvan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Canard…

is vlees

  • [Functie] dient om te eten
  • [Herkomst of oorsprong] is afkomstig van een eend

    Algemene voorbeelden


    Canard is heel heerlijk met orange, zowel tamme als wilde canard. Er is wel een groot verschil tussen tamme en wilde eend trouwens – de tamme is veel groter en veel vetter en heeft een minder uitgesproken smaak. Maar tamme-eendenborst, met zo'n lekkere dikke vetlaag waar je hem op bakt, is wel heerlijk.

    http://weblogs.nrc.nl/thuiskok/2009/10/16/wilde-heerlijke-zoetigheid/,

    Recept canard met poivre op groentetorentje. Ingrediënten * 2 x 350 gram eendenborst * 3 eetlepels zwarte peperkorrels, in de vijzel gekneusd [...] * boter en olie.

    http://www.sbs6.nl/web/show/id=1442786/langid=43/contentid=259555,

    Natuurlijk kun je ook à la carte bestellen en er zijn altijd specialiteiten van de dag, waaronder die avond een heerlijke canard.

    http://www.shoppingmaastricht.nl/Restaurant/Aug2008.htm

    Vaste verbindingen


    canard 2.0

    onwaar of verzonnen bericht dat door de media wordt verspreid

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een canard…

    is een bericht

    • [Functie] wil informatie overbrengen
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onwaar of verzonnen
    • [Handelende persoon] wordt door de media verspreid
    • [Gevolg of resultaat] is het gevolg van een onvoldoende kritische houding bij berichtgeving
    • [Motief] wordt vaak de wereld ingestuurd om te misleiden, om schade aan te richten bij een partij, om te scoren met berichtgeving, uit nieuwsgebrek enz.

    Algemene voorbeelden


    De pers wordt onrustig, en begint te speculeren op de mogelijke uitkomsten van 'Gardeniers'. Dat blijkt onder meer 's avonds laat uit een ANP-bericht dat ik gefaxt krijg. Een groot aantal Kamerleden (zittende en voormalige), zouden een bijeenkomst hebben gehad en alvast wat personele wijzigingen hebben uitgewerkt. Hier is duidelijk sprake van een fake, (een 'canard' heet dat geloof ik in het jargon).

    NRC,

    Politiewoordvoerder Wilting bevestigt de strekking van de brief die De Telegraaf vanochtend onthulde maar wil niet zeggen in hoeverre de politie het dreigement serieus neemt. Een woordvoerder van het openbaar ministerie noemt het bericht een "canard van de eerste orde. De brief is nota bene ondertekend door de Pasja van Andalusië".

    NRC,

    Mede dankzij dit dineetje wist ik dat het artikel vanochtend in de Volkskrant over de verdeeldheid in het kabinet over de procedure van de Europese commissie inzake het stabiliteitspact een canard is.

    http://www.maximeverhagen.nl/weblog_artikel.php?logid=248,

    "De inlichtingendienst heeft vernomen dat er aan de zijde van Doedajev vijftig commando's opereren die in Nagorny Karabach hebben gevochten". Mijn huisgenoot springt op. "Aha, vijftig Karabach-veteranen doen met Doedajev mee. Dat is een bewuste canard. Om te camoufleren dat de spetsnaz Doedajev al heeft vermoord. Maar dat mag nog niet bekend zijn omdat straks, als Grozny is gevallen, de suggestie moet worden gewekt dat hij door zijn eigen mensen is vermoord."

    NRC,

    canard 3.0

    duik waarbij men een eend nabootst door zwemmend aan het oppervlak vanuit een horizontale positie vervolgens verticaal en met de benen in het verlengde van het bovenlichaam naar de diepte te duiken zonder spetteren; eendenduik

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een canard…

    is een duik; is een handeling

    • [Doel of bestemming] dient om zich onder het wateroppervlak te begeven
    • [Wijze] gebeurt door vanuit een horizontale positie aan het oppervlak te zwemmen en vervolgens verticaal en met de benen in het verlengde van het bovenlichaam zonder spetteren naar de diepte te duiken
    • [Handelende persoon] wordt verricht door een zwemmer of duiker

      Algemene voorbeelden


      Canard of eendenduik. Het doel van de eendenduik is met minimale inspanningen (en met minimum watergespetter) zo efficiënt mogelijk met het hoofd vooruit onder water te duiken. Bij de canard vertrek je in horizontale houding aan het oppervlak. Na enkele palmslagen [...] plooi je je bovenlichaam met een korte en krachtige beweging vertikaal naar beneden, en onmiddellijk nadien strek je je benen vertikaal omhoog uit het water in het verlengde van je bovenlichaam, zonder over te slaan, te spatten of schuin te gaan [...]. Je houdt je benen stil totdat je volledig onder water bent en begint dán pas te palmen, als je dat niet doet krijg je heel veel watergespetter en rem je je duik af in plaats van te versnellen. Als je de canard goed uitvoert komt men zelfs zonder te palmen snel en vlot tot op de bodem (- 3m), zelfs zonder lood.

      http://www.torpedo.be/ditjesendatjes.htm

      canard 4.0

      afbeelding

      Bron: SCDBob
      ( CC BY-SA 3.0 )

      vliegtuig met een horizontale hulpvleugel of hulpvleugels voor aan de neus in plaats van horizontale staartvlakken, en draagvleugels die meer naar achter zijn geplaatst; vliegtuig met canardvleugels

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een canard…

      is een vliegtuig; is een transportmiddel

      • [Deel] heeft hulpvleugels aan de neus in plaats van staartvlakken
      • [Functie] dient om te vliegen
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is wendbaar en heeft een goed liftvermogen

        Algemene voorbeelden


        Een eendvliegtuig of canard (Frans voor eend) is een type vliegtuig waarbij het staartvlak vóór de voorvleugels zit in plaats van bij de staart, zoals bij gewone vliegtuigen. De eerste modellen, zoals de Santos-Dumont 14-bis, leken op een vliegende eend, vandaar de naam.

        http://www.aeropedia.info/web/print.php?content.1001188

        PH-HLS is het call-sign voor een in aanbouw zijnde "Longe Eze". Dit type vliegtuig valt onder de categorie "Canards". Deze naam heeft hij te danken aan het feit dat de draagvleugel nogal ver naar achteren is geplaats en daardoor iets weg heeft van een eend.

        http://www.dutch-ez.nl/index.html

        Over het algemeen bestaat een vliegtuig uit een romp met 2 vleugels (waarbij de vleugels door de romp getrokken zijn). Hierbij kan je een keuze maken uit verschillende groottes van de vleugels en ook de positie van de vleugels. Zo heb je het conventionele vliegtuig met een staartvleugel als stabiliserende factor, de canard (eend) waarbij juist de voorste vleugel stabiliserend werkt en een tandemvliegtuig met twee ongeveer gelijke vleugels.

        http://scripties.fwn.eldoc.ub.rug.nl/FILES/scripties/Technischewiskunde/Bachelor/2010/Pol.E.van.der./Ester_van_der_Pol_TWB_2010.pdf,

        canard 4.1

        afbeelding

        Bron: Christopher Blizzard
        ( CC BY-SA 2.0 )

        horizontale hulpvleugel aan de neus van een vliegtuig als vervanging voor een horizontaal staartvlak

        Betekenisbetrekking


        metonymie
        Betrokken betekenissen 4.0 : 4.1

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een canard…

        is een vliegtuigvleugel

            Algemene voorbeelden


            De canard of neusvleugel is aan de voorzijde van de romp geplaatst en vervangt het horizontale gedeelte van de staart.

            http://www.proz.com/kudoz/english_to_dutch/aerospace_aviation_space/3391900-canard.html

            Ook heeft de Tu-144, in tegenstelling tot de Concorde, inklapbare canards om de lift te vergroten tijdens de landing. Hierdoor kan er met een lagere snelheid worden aangevlogen.

            http://www.aircrafts.nl/index.php?page=tu-144,

            De Rafale C heeft een Delta vleugel en een canard; zijn eerste vlucht maakte de Rafale op 4 Juli 1986.

            http://www.modelaircraftcompany.com/jet-vliegtuigen/aviation-design/aviation-design-rafale-c/prod_438.html

            Woordfamilie


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen