cao-conflict


cao-conflict 1.0

(business, economie en financiën)

conflict tussen de vertegenwoordigers van de werkgevers en die van de werknemers bij de onderhandelingen over een (nieuwe) collectieve arbeidsovereenkomst (cao)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cao-conflict…

is een conflict

  • [Betrokkene] speelt zich af tussen de cao-partijen, de vertegenwoordigers van de werkgevers en die van de werknemers (de sociale partners)
  • [Onstoffelijke inhoud] gaat over (voorstellen voor een) collectieve arbeidsovereenkomst (cao)

    Algemene voorbeelden


    Vakbonden en werkgevers in de betonmortelindustrie koersen af op een stevig cao-conflict.

    http://www.overwoerden.nl/zakelijk/cao-conflict-dreigt-betonmortelindustrie,

    De crisis speelt een sleutelrol bij vrijwel alle cao-conflicten. Volgens de vakbonden wordt de crisis door veel bedrijven misbruikt om de lonen niet te verhogen of om een reorganisatie door te drukken.

    http://vorige.nrc.nl/economie/article2468180.ece/Staking_bij_Akzo_voorbode_voor_onrustig_cao-seizoen,

    Als er niet snel een oplossing komt voor het cao-conflict in de schoonmaakbranche, ontstaat het risico van verslechtering van het imago van Facility Management in het algemeen.

    http://www.cleantotaal.nl/nieuws/Laatste_nieuws/FMN_voorzitter_reageert_op_cao_conflict_schoonmaak,

    Er is veel uit te leggen, gaat de or-voorzitter verder. Allereerst de bezuinigingen van het kabinet van omstreeks 262 miljoen euro, waardoor de zorg onder nog grotere druk komt te staan. Dan het CAO-conflict van de vakbonden met werkgeversorganisatie Arcares, dat begin deze week vast is gelopen.

    Rotterdams Dagblad,

    Over de onderhandelingen, die in feite al sinds november lopen en die sinds 30 januari door de IG Metall in West-Duitsland worden begeleid met waarschuwingsacties, zei Kirchner: "Het is nu aan de IG Metall om constructief gebruik te maken van de werkgeversvoorstellen tot kostenbeperking. Wij vertrouwen dat er dan een aanvaardbaar compromis in het CAO-conflict kan worden gevonden".

    NRC,

    De politiebonden zien absoluut geen reden om de vakbondsacties op te schorten. Sterker nog: de voorbereidingen voor een grote landelijke protestmanifestatie op woensdag 20 december gaan onverminderd voort. Dit zeggen de politiebonden in een verklaring na nadere bestudering van de voorstellen die de commissie-Albeda maandagavond op tafel heeft gelegd om het cao-conflict tussen minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken en de politie op te lossen.

    Meppeler Courant,

    De bonden zijn bovendien boos over het plan van de VSNU om werknemers 150 euro te laten betalen als ze bezwaar willen maken tegen hun inschaling. Het conflict komt bijzonder ongelegen, omdat volgende week het overleg over de nieuwe cao zou beginnen. De bonden willen nu daarbij ook afspraken over de inschaling van aio's. Daarmee lijkt een stevig cao-conflict in het verschiet te liggen.

    http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/38/13/aioos.html

    Stakende en werkwillige chauffeurs staan tegenover elkaar en het is de vraag of na een beëindiging van het cao-conflict de arbeidsrust snel terugkeert.

    Meppeler Courant,

    Staatssecretaris Wallage van Sociale Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben met de vakbonden AbvaKabo en CFO een akkoord bereikt over een twee-jarige cao voor de 85.000 werknemers in de sociale werkplaatsen. Als de leden ermee instemmen komt hiermee een eind aan de wekenlange acties in die sector. Het cao-conflict dateert van voor de zomer.

    Meppeler Courant,

    De FNV-bond heeft het laatste bod van de werkgeversorganisatie ANKO in hun slepende cao-conflict van de hand gewezen.

    Meppeler Courant,

    Er woedt, zoals ook elders in Oost-Duitsland, een groot CAO-conflict dat nog verstrekkende betekenis kan krijgen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een klassiek cao-conflict

    Uit dit zeer klassieke CAO-conflict zullen de krachtsverhoudingen afgeleid worden voor de afronding van de onderhandelingen.

    http://www.hrsquare.be/nieuws.aspx?nr=1283,

    CNV Chemie en energie heeft vandaag (maandag) een ultimatum uitgebracht bij de directie van Noordgastransport. Volgens vakgroepbestuurder Jan Kampherbeek gaat het "om een klassiek cao-conflict".

    http://www.dewaarheid.nu/aug01/maandag_27_augustus_2001.htm,

    Zo'n dagje Neurenberg ruikt naar een klassiek cao-conflict tussen traditionele 'hard-liners' van de vakbonden en de werkgevers.

    NRC,