carjacking


carjacking 1.0

(criminaliteit [criminaliteit])

met geweld en dreigementen een automobilist beroven van zijn voertuig; een autodiefstal plegen met geweld en dreigementen

Semagram


Carjacking…

is beroving

   Algemene voorbeelden


   Carjacking is met geweld en dreigementen een automobilist beroven van zijn voertuig. Vaak gebeurt dit bij een stoplicht, waar het slachtoffer staat te wachten of tijdens het instappen. Vorig jaar roofden carjackers op deze manier zeker 37 keer een auto.

   Leidsch Dagblad,

   Een carjacking is een misdaad, waarbij een auto gestolen wordt op het moment dat er nog iemand in zit. Gewoonlijk is de carjacker gewapend, en wordt de bestuurder onder dreiging van een wapen verplicht uit de wagen te stappen. Het woord carjacking is een portmanteau van car (auto) en hijacking (kaping).

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Carjacking

   In Lokeren is zaterdagvoormiddag rond 10 uur een carjacking gepleegd. Gemaskerde mannen - het is onduidelijk hoeveel - hebben Hilde H., een 62-jarige vrouw uit Zele, uit haar Mercedes gesleurd en gingen ervan door met de auto. De carjackers reden ook weg met een klaarstaande wagen en de politie zette een klopjacht in.

   http://www.hbvl.be/Archief/guid/gemaskerde-mannen-carjacken-62-jarige-vrouw-in-lokeren.aspx?artikel=e513dc31-733a-403e-8bd8-126dee60a670,

   De politie van Vise heeft vandaag een dertiger opgepakt die zijn broek liet zakken om automobilisten te carjacken. De man haalde zijn inspiratie voor de perfecte carjacking op het internet en besloot deze namiddag zijn kennis om te zetten in praktijk. Hij liet de bestuurders stoppen en eiste dat ze uitstapten en hem hun sleutels gaven. Toen de automobilisten weigerden, besloot hij zijn tactiek aan te passen: hij liet telkens zijn broek zakken en toonde zijn achterwerk aan de automobilisten. De politie pakte de man op en nam hem mee naar het ziekenhuis in Luik voor een psychiatrisch onderzoek.

   http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/25854/Man_laat_broek_zakken_om_automobilisten_te_carjacken.html,

   Sommige gevallen van carjacking zijn een dekmantel voor oplichting van de verzekering. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte (SP) op een parlementaire vraag van VLD-kamerlid Ignace Van Belle over het fenomeen van carjacking. Daaronder verstaat men het stelen van een bemande auto onder dreiging van geweld.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Etymologie


   Aard herkomstleenwoord
   Vroegste datering1996
   BrontaalEngels
   Vorm in brontaalcarjacking
   BijzonderhedenHet woord is in het Engels een blend van car 'auto' en hijacking 'ontvoering'.