cashback


cashback 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

geldbedrag dat een klant terugkrijgt na het doen van een bepaalde aankoop, vaak ingezet als lokkertje voor de klant

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cashback…

is een geldbedrag

  • [Functie] wordt vaak ingezet om een klant over te halen iets aan te schaffen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een geldbedrag dat een klant terugkrijgt
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor een klant die een bepaald product of een bepaalde dienst heeft aangeschaft

    Algemene voorbeelden


    Energiebedrijven halen op slinkse wijze alles uit de kast om eigenaren van zonnepanelen extra te laten betalen. Als ze überhaupt nog klanten met zonnepanelen willen hebben. Experts verklaren hoe dat zit. Energieleverancier Vandebron kreeg vorige week veel kritiek van zonnepaneelbezitters omdat de vaste leveringskosten met gemiddeld 10 tot 20 euro per maand werden verhoogd. Het kost ons geld om die zonnestroom te verwerken en daaraan betalen ook mensen zonder zonnepanelen mee, was het argument. Terecht of niet, andere energieleveranciers doen min of meer hetzelfde op slinksere wijze. Een nieuwe truc is het niet geven van een cashback - een lokkertje waarbij de klant op de eindafrekening een korting krijgt - als die zonnepanelen heeft.

    Algemeen Dagblad,

    Nadat hem voor de tiende keer gevraagd werd om zijn rekeningnummer en aankoopfactuur door te sturen, zei Sven Steemans: "Genoeg. Ik wacht al een half jaar op een cashback, en telkens komt Coyote met dezelfde onzin af."

    Het Belang van Limburg,

    De telefoniemarkt verandert permanent. Deze week is het Telfort, volgende week is het een andere provider. Dan kan Telfort weer heel duur uitpakken. De meeste aanbiedingen zijn alleen in het eerste jaar van kracht. Wie blijvend wil profiteren van een abonnement met cashback moet dus elk jaar een nieuw abonnement afsluiten. Dat kan niet bij dezelfde provider, maar dat is volgens verkoper Sander van www.belzaak.nl geen probleem. "Wij raden mensen aan om elk jaar van provider te veranderen. Dat levert bijna altijd iets goedkopers op. Providers investeren meer in nieuwe klanten dan in in het behouden van bellers.''

    Algemeen Dagblad,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2004
    Bijzonderheden Het woord komt al een enkele keer voor in advertenties uit de jaren negentig, maar is vooral na 2000 bekend geworden.