charitainment


charitainment 1.0

(neologisme)

charitatief entertainment; entertainment met een liefdadig doel, bijvoorbeeld een popconcert waarvan (een deel van) de opbrengst naar een goed doel gaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Charitainment…

is entertainment; is vermaak

  • [Doel of bestemming] wordt (ook) gebezigd om geld op te halen voor een goed doel
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een popconcert waarvan (een gedeelte van) de opbrengst naar een goed doel gaat

    Algemene voorbeelden


    Het tekent allicht de denktrant van miljonairs als Bono, dat ze louter in termen van geld denken. Of gemakshalve de ramp vergeten die Live Aid van Bob Geldof twintig jaar geleden aanrichtte. Het vele geld van het benefietconcert stelde het toenmalige regime van het hongerende Ethiopië in staat om hele bevolkingsgroepen te verplaatsen en de landbouwgronden te nationaliseren, met alle gevolgen van dien. In zijn recente boek Ondersteboven hekelt de Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano dat charitainment. Het getuigt van een verwerpelijk paternalisme en heeft dus niets te maken heeft met ware solidariteit, die immers berust op een relatie tussen gelijken.

    De Standaard,

    En dan is er het popevenement tegen de opwarming van de aarde, Live Earth, dat 7 juli de wereld over moet gaan. Al Gore heeft het afgekeken van de Live 8 concerten tegen de armoede in Afrika. Die werden op 2 juli 2005 gehouden met grote gangmakers als de popartiesten Bob Geldof en natuurlijk Bono, zanger van de wereldberoemde Ierse band U2. Het motto was 'make poverty history' en het doel was druk op de G8 regeringsleiders – toen in het Schotse Gleneagles – om Afrikaanse landen schulden kwijt te schelden. Wat moet je van dit charitainment denken? Bono spreekt regelmatig met de deelnemende regeringsleiders, recentelijk nog met de huidige voorzitter van de G8, bondskanselier Angela Merkel. Charitainment is dus kennelijk een factor van gewicht.

    Nrc Next,

    De Nederlandse abortusboot trok een leger journalisten naar Dublin, maar er was geen abortus mogelijk. Nepnieuws waarmee Women on Waves het spoor volgt van Greenpeace en War Child. 'Charitainment' als middel van bestaan. Geen mooier verhaal dan dat van de jonge abortusdokter Rebecca Gomperts die het ruime sop kiest om Ierse vrouwen te redden uit de klauwen van de breinaaldamateur. Vanuit drugs- en euthanasiecentrum Nederland. Niet alleen op de voorpagina van deze krant, maar ook in Amerikaanse, Britse en andere media werd het ruim tevoren aangekondigd. Voor het vertrek van de abortusboot uit Scheveningen was een leger journalisten met opschrijfboekjes, camera's, koffers en hellebaard-microfoons uitgerukt. Daar kregen ze de eerste teleurstelling te verwerken. De abortusboot valt onder de Nederlandse wet en de gezondheidsinspectie had nog niet de vereiste vergunning afgegeven voor de deels met kunstsubsidie gefinancierde behandelcontainer. Het was dus geen abortusboot, maar een abortuskunstmuseum.

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001
    Bedenker Het woord is waarschijnlijk bedacht door NRC-journalist Maarten Huygen.
    Samenhangende woorden (betekenis) charimarkt; multitainment; rockdiplomatie