christologie


christologie 1.0

(wetenschap; religie, mystiek en mythologie)

theologie van de persoon en de leer van Jezus Christus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Christologie…

is een wetenschap

  • [Handelende persoon] wordt beoefend door christelijke theologen
  • [Onstoffelijke inhoud] behandelt de persoon van Christus, voornamelijk de verhouding tussen zijn goddelijke en zijn menselijke natuur

    Algemene voorbeelden


    Zo kan de romantiek reactionaire trekken vertonen (passieve terugkeer tot een geidealiseerd verleden) [...], waarbij de materiële macht van de bestaande kerk niet wordt verdedigd, maar wel een evangelische christologie: het beeld van een heiland die zich boven en buiten de vertegenwoordigers van gezag en geld verhief tot de hoogten van de reine idee en de zuivere liefde.

    Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

    Eerst zullen we een stevige basis moeten leggen voor de dialoog tussen exegese en moraaltheologie. Hier zullen de volgende kwesties aan bod komen: de autoriteit van de bijbel voor theologie vandaag, de ethische boodschap van het Nieuwe Testament, en de mogelijkheid van bijbelse theologie (christologie, soteriologie).

    http://www.theo.kuleuven.ac.be/nl/0pj-joh-joden.htm#Doelstellingen en methodologie,

    De toenemende belangstelling voor Israël, die tot gevolg heeft gehad dat de koerswaarde voor het geloof in de ene God weer steeg onder gelijktijdige daling van de koersen van de traditionele christologie en leer van de drie-eenheid.

    http://www.michsjol.demon.nl/artikelen/