closetpot


closetpot 1.0

afbeelding

Bron: A.J. van der Wal
( CC BY-SA 3.0 )

(formeel)

pot van een closet; toiletpot; wc-pot
Minder gebruikelijk dan de synoniemen toiletpot en wc-pot.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een closetpot…

is een voorwerp

      Algemene voorbeelden


      De closetpot was beschilderd met rode bloemen en kleine rode sterretjes. Iemand die een mond vol wijn in de wc zou uitspugen, hoefde alleen maar te denken dat hij een paar vreemdvormige rozen of een uiteenspattende supernova aan de decoratie had toegevoegd.

      Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

      Karel laat zijn onderbroek weer zakken en gaat opnieuw op de bril zitten. Zijn billen sluiten de closetpot netjes af.

      Athenes adem, Wim Neetens,

      Iedere keer haalt hij het papier achter zijn rug uit de closetpot omhoog, bekijkt het, vouwt het dubbel en veegt nog een keer. Tot hij het geheimschrift in sepia van het veegsel vaag genoeg schijnt te vinden. Dan staat hij op, kijkt de closetpot in en mompelt dat het verdomd geraffineerd is om zo'n bruine vrucht in een groene schaal op te vangen.

      De kus, Jan Wolkers,

      Via een closetpot van sterk verglaasd aardewerk werden faecaliën door buizen naar een centraal reservoir gezogen.

      NRC,

      Mijn eikel zwijgt. Maar dan komt er, van weerszijden achter mijn bekken, een loeiende heidebrand aangekropen die zich een weg vreet door mijn pisbuis, een onzichtbaar propje uit mijn knop schiet en de closetpot kletterend onder stoom zet.

      Veertig. Drie verhalen, Kees van Kooten,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een gewone closetpot
      • een stenen closetpot
      • een vuile closetpot

      Een gewone closetpot kan voor een klein kind te hoog zijn, en dan kan iets waarop het zijn voeten kan zetten zeer nuttig zijn.

      http://www.autisme-nva.nl/

      Als een geamputeerd lichaamsdeel deint de drol mee op en neer met de bijna onmerkbare beweging van het water in de vuile closetpot.

      Athenes adem, Wim Neetens,

      Bart zat op de wc, een hele normale wc met een stenen closetpot, een stortbak, vier steriele muren, een verjaarskalender en een rol roze toiletpapier op een hangertje.

      De hangende man, Koos van Zomeren,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • een (minder) goed spoelende closetpot

      De "Twico" spoeltechniek is veelzijdig. Zo is het ook mogelijk om bij minder goed spoelende closetpotten, de spoelwaterhoeveelheid te verhogen naar 4 en 9 liter.

      http://www.geberit.nl/nl/WebNiederlande.nsf/pages/prod-san-1

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een gebruikte closetpot

      Waar de wind door vervallen huizen gierde, door glasloze vensters en in ooit gebruikte closetpotten die onaangedaan tussen afgebroken muren waren blijven staan, waar het reuzenrad bovenop de hoogste berg van de stad stond te roesten op het geluid van de aan hun kabels knarsende, voor eeuwig geparkeerde botsautootjes.

      Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

      in voorzetselgroep


      • boven de closetpot hangen
      • boven de closetpot hangend
      • in de closetpot
      • in de closetpot vallen
      • uit de closetpot
      • van een closetpot stappen

      Had ze laten liggen, wilde Eduard zeggen, maar hij voelde het braaksel tot aan zijn strot stijgen, sloeg zijn hand voor zijn mond en maakte dat hij wegkwam. 'Zeg, kerel, wat zie je poep. Moet je soms witten?' Boven de closetpot hangend schoot hem de vraag weer te binnen die hij had willen stellen.

      Het overspelige gras, Louis Ferron,

      Ik scheur driemaal drie velletjes wc-papier af, vouw ze driedubbel en leg ze op het achterstuk van de bril. Dan neem ik zo'n papiertje en verdwijn met mijn hand in de closetpot. Op de tast veeg ik en laat het papier vallen.

      De kus, Jan Wolkers,

      In de closetpot drijft zijn uitwerpsel verticaal in het troebele water.

      Athenes adem, Wim Neetens,

      Deze luchtverfrisser zuigt alle onaangename luchtjes rechtstreeks uit de closetpot, waarna ze door een actief filter volkomen geneutraliseerd worden.

      http://www.geberit.nl/nl/WebNiederlande.nsf/pages/prod-san-1

      Met een schok herkent Karel zijn eigen ochtendexcrement dat daar in de closetpot op hem wacht - rechtop dobberend in het water, als een monsterlijk gezwollen, geamputeerde middenvinger.

      Athenes adem, Wim Neetens,

      Ze duwde haar wijsvinger in zijn aars en alsof ze daar op een knop drukte, wipte zijn pik overeind, een stomp die ze in haar kut stopte, waarna ze ritmisch op hem begon te bewegen, nauwelijks tien sekonden, want toen zuchtte Abdoul reeds diep, uitgeteld, met gespreide armen op het lichtbruine vel van een ongetwijfeld illegaal geschoten beer en Rbia stapte van hem af zoals ik me kon voorstellen dat ze van een closetpot zou gestapt zijn.

      De stoelendans, Paul Koeck,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding