coachee


coachee 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; neologisme)

iemand die door een coach begeleid wordt; gecoachte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een coachee…

is een persoon

  • [Behandeling of bewerking] wordt gecoacht
  • [Betrokkene] wordt begeleid door een coach, een bepaald soort hulpverlener

    Algemene voorbeelden


    "Het voordeel is dat hij het bedrijf kent, maar vaak kan hij niet voldoende afstand nemen. Een externe coach is beter omdat hij onbevooroordeeld vragen kan stellen en procedures die al jaren bestaan in twijfel kan trekken. Bovendien zal een coachee makkelijker zijn vertrouwen schenken aan een extern iemand, omdat er vaak een angst bestaat dat sommige opmerkingen zich tegen een werknemer kunnen keren. Een gecertificeerde coach hanteert daartoe een ethische code waarin een vertrouwensrelatie centraal staat.'' Coaching veronderstelt niet uitsluitend een individuele benadering.

    De Standaard,

    Voor coaches geldt geen geheimhoudingsplicht. Veel coaches sluiten een contract met de coachee waarin die geheimhoudingsplicht geregeld is. Het ministerie van onderwijs wil niet zeggen of er zo'n contract tussen Nijs en De Rooy is gesloten. Personal coaching is een onbeschermd beroep, dus iedereen mag de titel achter zijn naam zetten.

    Trouw,

    In de herkenbaarheid van de situaties schuilt soms ook het gevaar voor collega-coachen. Uit onderzoek naar collega-coaching van beginnende docenten door ervaren collega-docenten, bleek dat meer ervaren collega's geneigd zijn om vooral over zichzelf en hun eigen ervaringen te praten. "Een coachee durfde bijvoorbeeld niks meer over zichzelf te vertellen. Hij raakte geïntimideerd door de ervaringen van de ander. Het is voor een coach ook lastig als je in je eerste baan vooral oplossingen moet aandragen en nu achterover moet leunen om te luisteren."

    Trouw,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2004
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal coachee
    Betekenis in brontaal idem