comadrinken


comadrinken 1.0

(cultuur en samenleving; eten, drinken en genotmiddelen; (vooral) in Nederland; neologisme)

(het) buitensporig veel drinken van alcohol door jongeren, veelal in groepsverband dat soms ook tot verlies van het bewustzijn of zelfs coma leidt; comazuipen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Comadrinken…

is drinken; is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Comadrinken onder jeugd ook doordeweekse 'sport'. Kinderen tussen de 12 en 15 jaar worden ook door de week regelmatig met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. De meesten van hen zijn in coma geraakt. "Het wachten is op de eerste jongere die zich dooddrinkt", zegt kinderarts Nico van der Lely, die zondagavond zijn zorgen uit in tv-programma Zembla.

      https://www.trouw.nl/nieuws/comadrinken-onder-jeugd-ook-doordeweekse-sport~b774c3b1/,

      "We zijn direct naar het ziekenhuis gereden, maar toch had ik nog niet het idee dat er iets ernstigs aan de hand was met mijn dochter. Vooral omdat er in die tijd - negen jaar geleden - nog niet zoveel bekend was over comadrinken. Dat gebeurde bijna niet. Pas toen ik mijn meisje bewusteloos in dat bed zag liggen, wist ik dat er iets goed mis was."

      https://www.telegraaf.nl/vrouw/1818146025/jacqueline-51-mijn-dochter-dronk-zichzelf-in-coma,

      Laten we niet vergeten dat excessief wangedrag van jongens tussen de 12 en 25 jaar (zoals het comadrinken tijdens schuurfeesten in de Hollandse polder) een breed probleem is van deze tijd.

      https://www.groene.nl/artikel/altijd-weer-die-marokkanen,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2007