condensor


condensor 1.0

afbeelding

Bron: 1-1111
( CC BY 3.0 )

(techniek en technologie)

toestel of reservoir, als onderdeel van een stoommachine, koelinstallatie e.d., dat dient om afgewerkte stoom of vrijgekomen dampen of gassen tot vloeibare toestand af te koelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een condensor…

is een toestel of een reservoir; is een voorwerp

  • [Geluid] maakt in bepaalde gevallen een hinderlijk geluid
  • [Deel] heeft vaak een ventilator, pijpen en vinnen
  • [Geheel] is onderdeel van een stoommachine, koelinstallatie, airconditioning, koelkast e.d.
  • [Functie] dient om stoom, dampen of gassen tot water of vloeibare toestand af te koelen
  • [Gevolg of resultaat] kan geluidsoverlast veroorzaken

Algemene voorbeelden


Bij een kokendwaterreactor [...] wordt in het reactorvat al stoom opgewekt. Nadat stoom is uitgebreid in de stoomturbine wordt het gecondenseerd in de condensor. Daarna wordt het condensaat weer teruggepompt naar de reactorkern.

http://mediatheek.thinkquest.nl/~llb065/kerncentrales.htm

Het koelmiddel is een soort gas dat onder lage druk staat vooraleer het bij de compressor toekomt. De compressor plaatst het gas onder hoge druk en stuurt het door naar de condensor. In de condensor wordt het gas onder hoge druk omgezet tot een vloeistof onder hoge druk waarbij warmte wordt afgegeven aan de omgeving.

http://www.daikin.be/internet/be/nlhome.nsf/DkHomeD?Openpage

De meeste koelkasten bevatten op twee plaatsen cfk's: cfk-11 als het blaasmiddel dat achterbleef in het isolerende schuimplastic, cfk-12 als koudemiddel dat de compressor rondpompt van verdamper (vriesvak) naar condensor (het rooster achter de kast).

NRC,

Onder invloed van de temperatuur verdampt het vloeibare koelmedium in de koelbatterij en onttrekt hierdoor warmte uit de aangezogen lucht. Het gasvormige koelmedium wordt [...] op een hoge druk samengeperst waardoor de temperatuur stijgt tot 45 °C. Het samengeperste hete koelmedium wordt door de condensor gestuurd, die is samengesteld uit koperen pijpen met aluminium vinnen. Een ventilator stuurt buitenlucht over de aluminium vinnen van de condensor en het koelmedium kan de warmte afgeven aan de buitenlucht, waardoor het hete gas terug condenseert en vloeibaar wordt.

De Standaard,

Omwonenden klaagden maanden geleden al over een brommend geluid en trillingen die afkomstig zijn van een zogenoemde condensor, een apparaat dat de koelmachines in de winkel draaiende houdt.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


condensor 2.0

afbeelding

Bron: Rob Hooft
( CC BY-SA 3.0 )

(filmkunst en fotografie; wetenschap; techniek en technologie; filmkunst en fotografie)

lens die of stelsel van lenzen dat gebruikt wordt om een bundel lichtstralen te concentreren op een beperkt vlak, toegepast bij o.a. microscopen, projectors en vergrotingstoestellen in de fotografie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een condensor…

is een lens of lenzenstelsel; is een instrument; is een voorwerp

  • [Deel] bestaat uit een of meer lenzen
  • [Geheel] is een onderdeel van bv. een microscoop, een projector of een vergrotingstoestel in de fotografie
  • [Functie] wordt gebruikt om een bundel lichtstralen te concentreren op een beperkt vlak

    Algemene voorbeelden


    Vergroter wordt in de fotografie in de donkere kamer gebruikt om van een negatief op film een vergrote afdruk (vergroting) te maken. Licht wordt, gebundeld met een condensor, of ongebundeld met een diffusor door het negatief geschenen. Een lens (objectief) projecteert dan het negatief op een grondplank, waar de fotograaf in het donker een vel lichtgevoelig papier deponeert en gedurende een aantal seconden belicht.

    http://www.fotografie.nl/kennisbank.php?artikel=10303,