conflictdiamant


conflictdiamant 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

diamant afkomstig uit een land, meestal een land in Afrika, waar een oorlog woedt die met de diamantenopbrengst gefinancierd wordt; bloeddiamant

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een conflictdiamant…

is een diamant; is een voorwerp

      Algemene voorbeelden


      De Verenigde Naties (UNO) proberen een certificeringssysteem in te voeren, zodat het moeilijker wordt conflictdiamanten aan de man te brengen. Op 19 juli 2000 werd op het Werelddiamantcongres in Antwerpen een resolutie in die zin goedgekeurd.

      http://nl-nl.facebook.com/pages/Conflictdiamant/124266404315659

      Regeringslegers en rebellenleiders verrijken zich door de verkoop van grondstoffen, en zullen niet snel bereid zijn hun luxueuze levensstandaard op te geven. Het onmogelijk maken van de afzet op de internationale markt is het enige middel tegen deze illegale handel in conflictdiamanten. Om ze uit de reguliere handel te kunnen weren, moet je exact kunnen nagaan waar de diamanten vandaan komen. Daarvoor is een waterdicht systeem voor de certificering van diamanten nodig. Dat is het doel van het Kimberley Proces dat in mei 2000 van start ging.

      http://www.fairpolitics.nl/nederland/cases/conflictdiamanten

      De internationale diamantindustrie heeft nerveus gereageerd op de speelfilm 'Blood Diamond' die morgen (25 januari) in Nederland in première gaat. De diamanthandelaren zijn bang dat de film het imago van de exclusieve edelsteen zal schenden met dalende verkoopcijfers als gevolg. Het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) en Amnesty International grijpen deze film juist aan om de aandacht weer op de conflictdiamanten te vestigen. "Uit ons onderzoek blijkt dat slechts 6 % van de juweliers een garantie van hun toeleveranciers eisten dat hun diamanten conflictvrij zijn", aldus NiZA.

      http://www.afrikanieuws.nl/site/Speelfilm_over_conflictdiamanten_uit_Sierra_Leone_zorgt_voor_controverse/list_messages/855,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2001
      Periode opkomst 2001