consulaat/Consulaat


consulaat 1.0

instelling die de bevolking en handelsbelangen van een staat in een ander land vertegenwoordigt; geheel van consulair ambtenaren die de belangen behartigen voor de burgers en ondernemers van een bepaald land in een ander land; diplomatieke post in het buitenland voor burgers en ondernemers

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een consulaat…

is een instelling

  • [Soort] is een diplomatieke post
  • [Functie] behartigt de belangen van de bevolking van een staat in een ander land en houdt zich bezig met handelsbelangen
  • [Plaats] bevindt zich in grote steden, vaak in belangrijke handelssteden
  • [Aantal of hoeveelheid] is vaak in meerdere steden in een land gevestigd
  • [Activiteit of handeling] verricht diensten die vooral met de burgerlijke stand en met handel te maken hebben: geeft bijvoorbeeld reisdocumenten uit (paspoort, visum, etc.), handelt bepaalde registraties af (trouwen, overlijden, etc.), helpt burgers van het gastland bij problemen met justitie van het vestigingsland en geeft ondernemers en bedrijven uit het gastland informatie en voorlichting over wetgeving van het gastland
  • [Belanghebbende of begunstigde] behartigt de belangen van de bevolking van een staat in een ander land en helpt ondernemers (met de nationaliteit van het land dat het consulaat vertegenwoordigt)
  • [Handelende persoon] is de werkplek van een consul
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van een ambassade omdat het daarbij echt om een officiële vertegenwoordiging van de ene staat in een andere staat gaat, terwijl een consulaat alleen de belangen behartigt van burgers en ondernemers van een bepaalde staat en daarbij zijn er vaak meerdere consulaten in een land maar één ambassade
  • [Voorbeeld of specimen] wordt hoofdpost van meerdere consulaten consulaat-generaal genoemd

Algemene voorbeelden


Ambassades vind je niet in elk land maar altijd in hoofdsteden. Sommige ambassades vertegenwoordigen meerdere landen. Consulaten worden waargenomen door consuls die in een specifiek land of een bepaalde stad een handelsmissie voor België hebben. Consulaten vind je wél in ieder land. Als een stad belangrijk is voor de handel, dan vind je er vast en zeker een consulaat.

http://www.femistyle.be/nl/travel/algemeen/ambassades.shtml

Het Koninkrijk (Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) heeft wereldwijd ongeveer 140 diplomatieke posten. Dit zijn bijvoorbeeld ambassades en consulaten. Deze posten behartigen de belangen van Nederlanders in het buitenland. Zo bieden ze hulp als u in een ander land in de problemen komt. Ook ondersteunen ze ondernemers uit alle delen van het Koninkrijk in het buitenland.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen

Zo heeft de hoofdofficier van justitie in Amsterdam samen met politie, brandweer en GGD voorbereidingen getroffen voor het geval anti-oorlogsdemonstraties uit de hand lopen, rellen uitbreken en consulaten het doelwit worden van aanslagen.

Dagblad Rivierenland,

De muren waren met een overdaad van harde houtsoorten betimmerd en de kamers hadden grote glas-in-loodramen, voorzien van een onduidelijk wapen, alsof het pand ooit een consulaat had gehuisvest.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

Het net van buitenlandse vertegenwoordigingen telt anno 1996 83 buitenlandse ambassades, 24 consulaten-generaal, waar een diplomaat aan het hoofd staat, 9 consulaten, met een kanselier aan het hoofd, en 11 permanente vertegenwoordigingen bij internationale organisaties als de EU, de Navo of de Verenigde Naties.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • visa verlenen
  • een laissez-passer verstrekken

Het Amerikaanse consulaat in Algiers verleent sinds zaterdag geen visa meer, waarmee het opnieuw moeilijker is geworden voor Algerijnen naar het buitenland te reizen.

NRC,

In noodgevallen verstrekken consulaten, op verzoek, een laissez-passer.

http://www.amb-pays-bas.fr/cons/consulair_nieuws.htm

met adjectief ervoor


  • het Amerikaans consulaat
  • het Amerikaanse consulaat
  • het Belgisch consulaat
  • het Belgische consulaat
  • het Nederlands consulaat
  • het Nederlandse consulaat
  • het Russische consulaat
  • buitenlandse consulaten

Uit het Franse onderzoek bleek dat de mannen opdracht hadden van twee 'geheime gezanten' uit Nederland met een netwerk van 'bommenplaatsers' vier doelen in Marseille te vernietigen, waaronder het Amerikaans consulaat.

Trouw,

Daarop bel ik het Amerikaanse consulaat.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

Febetra had vernomen van ons ministerie van Buitenlandse Zaken dat het Belgisch consulaat in Bilbao hulp zou bieden.

De Standaard,

Wij onderhandelden met iemand van het Belgische consulaat in Chicago over de aanwezigheid van Belgische bieren op een vernissage van schilderijen van Magritte.

De Standaard,

De schoolleiding licht vandaag wel het Nederlands consulaat in Turkije in over de gebeurtenissen, met het verzoek een oogje in het zeil te houden.

NRC,

Het Nederlandse consulaat ter plaatse zal veelal kunnen aangeven tot wie of welke instantie men zich in het buitenland kan wenden.

http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

Hij arriveerde in januari uit Angola, waar het Russische consulaat hem naar zijn zeggen een visum verkocht omdat zijn hele familie in de burgeroorlog aan (de vroeger door Moskou gesteunde) MPLA-zijde was gesneuveld.

NRC,

De parketten vinden dat duidelijker bepaald moet worden welke verblijfsvergunningen in aanmerking komen om de termijnen van drie en zeven jaar te berekenen. Over de geboorteaktes die door buitenlandse consulaten worden afgeleverd, hebben ze grote twijfel. Die moeten beter gecontroleerd kunnen worden.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • het consulaat in Amsterdam
  • het consulaat in Barcelona
  • het consulaat in Brussel
  • het consulaat in Praag

Aanvragen voor gezinshereniging en arbeidsmigratie worden door het Amerikaans Consulaat in Amsterdam behandeld.

http://www.iom-nederland.nl/html/frame1/frame.html

Het consulaat in Barcelona en de ereconsulaten in andere steden kregen instructie klachten en schademeldingen van chauffeurs te registreren.

De Standaard,

Een visum voor Turkije kost 1.200 frank en is te verkrijgen bij het Turkse Consulaat in Brussel.

De Standaard,

Dat bedrag had het consulaat in Praag me voorgeschoten nadat ik daar vanuit Auschwitz was aangekomen.

NRC,

Voorzetsel: van

  • het consulaat van Casablanca
  • het consulaat van India
  • het consulaat van Soedan
  • het consulaat van Tsjaad

De aanvragers worden doorverwezen naar het consulaat van Casablanca, vierhonderd kilometer verder, of naar de ambassade in Rabat.

De Standaard,

In 1989, aldus de klacht, vroeg Rao het consulaat van India in New York documenten voor echt te verklaren die moesten tonen dat de zoon van ex-premier Vishwanath Pratap Singh, Aleya Singh, een illegale bankrekening had op St.-Kitts in de Caraïben.

De Standaard,

Bijna 2.000 Afrikaanse gevangenen zijn uit een gevangenis in de buurt van Tripoli ontsnapt. Enkele honderden van hen hebben hun toevlucht gezocht in de consulaten van Tsjaad en Soedan.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • bij het consulaat
  • bij consulaten

Sinds de naturalisatiecommissie een omzendbrief van het ministerie van Justitie uit 1993 strikter interpreteert, moeten inwoners van landen met wie België geen bilateraal akkoord heeft hun geboorteakte in eigen land ophalen, in plaats van bij het consulaat.

De Standaard,

Met dit laissez-passer dient de aanvrager vervolgens een transitvisum aan te vragen bij het Turkse consulaat in Rotterdam of Deventer.

http://www.iom-nederland.nl/html/frame1/frame.html

In Japan brachten bijna 1.000 Russen hun stem uit bij consulaten in het land en de ambassade in Tokyo.

De Standaard,

  • op het consulaat

Deze legalisatie kan gebeuren op de ambassade van België in Den Haag of, als u dit wenst, op het consulaat waaronder uw woonplaats valt.

http://diplobel.fgov.be/netherlands/Startnl.htm

Wij hadden alleen maar een Paraguees visum nodig, dat ons op het consulaat, waar de kleinzoon van een van onze Paraguese nichtjes bleek te werken, zonder ingewikkeldheden werd verstrekt.

Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

Bovendien is het voor de grote gemeenschap van Marokkanen in ons land juist moeilijker om de naturalisatieprocedure te doorlopen. Zij moeten hun geboortebewijs nu in eigen land afhalen, in plaats van op het consulaat.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • de ambassade en de consulaten
  • ambassades en consulaten
  • ambassades of consulaten
  • ambassades, consulaten en handelsmissies

Belgen die hun reis- en identiteitsdocumenten verloren hebben en enkel naar België wensen terug te keren, kunnen bij de ambassade (niet bij een consulaat) terecht voor een Europees noodreisdocument. Het personeel van de ambassade en de consulaten staat tot uw beschikking om u meer informatie te geven.

http://diplobel.fgov.be/netherlands/Startnl.htm

In Den Haag zijn de Nederlandse regering, vele internationale en Europese organisaties en meer dan tachtig ambassades en consulaten gevestigd en het is bovendien het juridische besluitvormingscentrum van Europa.

http://employees.competa.nl/~website/nl/overcompeta/lokale_informatie_1.php,

Visa worden aangevraagd bij de ambassades of consulaten van de te bezoeken landen, die geheel vrij zijn u al dan niet een visum te verstrekken.

http://www.selectair.be/NL/nl.htm

Honderdvijftig Griekse ambassades, consulaten en handelsmissies over de hele wereld hebben donderdag voor onbepaalde tijd hun deuren gesloten.

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


consulaat 2.0

(geschiedenis)

ambt van consul in het Romeinse Rijk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een consulaat…

was een ambt

  • [Organisatie of instelling] was een politiek ambt
  • [Plaats] was een functie in het Romeinse Rijk
  • [Tijd] bestond ten tijde van het Romeinse Rijk van 509 voor Christus tot 541 na Christus
  • [Aantal of hoeveelheid] werd door twee personen uit de senaat tegelijkertijd uitgeoefend
  • [Handelende persoon] was de functie van een consul in het Romeinse Rijk
  • [Waardering] werd door keizers op hun munten vermeld
  • [Gezag] was een ambt waarvan het Romeinse volk democratisch koos wie het kreeg en werd vanaf keizer Augustus door benoeming toegewezen
  • [Recht] werd bij wet afgeschaft door keizer Justinianus in 541 na Christus

Algemene voorbeelden


Het consulaat evolueerde in de Keizertijd al snel tot een honoraire functie. Maar het bleef wel de meest prestigieuze magistratuur die er was en elke keizer nam meermaals (soms elk jaar) de functie van consul op. Doorgaans geven de munten aan hoeveel keer de keizer al consul was geweest.

http://www.flwi.ugent.be/AAHE/AncientHistory/metho_numismatiek.pdf,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • het consulaat en het volkstribunaat
  • censura, consulaat, tribunicia potestas, pontifex maximus

Keizer Augustus was niet de serene vorst die nog in veel schoolboeken verschijnt [...]. Na de dood van zijn adoptievader Julius Caesar werd hij lid van een driekoppige junta, die het wettige gezag naast zich neerlegde [...]. Toen hij zijn vroegere medestander Marcus Antonius had verslagen, stelde hij zich, zoals Tacitus ironiserend opmerkt, "tevreden met het consulaat en het volkstribunaat", dat wil zeggen: met de absolute macht.

De Standaard,

Onder de Keizertijd wordt de legende een zeer belangrijk onderdeel van de munt. De naam van de keizer wordt vermeld en zijn titels. Deze omvatten in de Vroege Keizertijd ook de hoogste Republikeinse magistraturen (censura, consulaat, tribunicia potestas, pontifex maximus) die de Keizer bekleedde of bekleed had in het jaar dat de munt werd geslagen.

http://www.flwi.ugent.be/AAHE/AncientHistory/metho_numismatiek.pdf,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


Consulaat 3.0

(geschiedenis)

door Napoleon uitgeroepen staatsvorm in Frankrijk met drie consuls aan het hoofd die van 1799 tot 1804 duurde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Consulaat…

was een staatsvorm

  • [Plaats] was een staatsvorm in Frankrijk
  • [Tijd] duurde van 10 november 1799 tot 2 december 1804
  • [Belanghebbende of begunstigde] verleende Napoleon feitelijk dictatoriale bevoegdheden
  • [Betrokkene] kende Napoleon als eerste en belangrijkste consul, Jean-Jacques Régis de Cambacérès als tweede consul en Charles-François Lebrun als derde consul
  • [Handelende persoon] werd ingevoerd en afgeschaft door Napeleon
  • [Recht] werd ingevoerd door Napoleon op 10 november 1799 en weer afgeschaft op 2 december 1804 toen Napoleon zichzelf tot keizer kroonde en het eerste Franse keizerrijk begon

Algemene voorbeelden


Van 1811 tot 1813 werd er bijzonder hard opgetreden tegen afwijkende meningen. Vóór die tijd en vooral ten tijde van het Consulaat (toen Napoleon als Eerste Consul in feite was begonnen aan zijn alleenheerschappij) werd er eigenlijk meer gesproken over censuur dan dat er feitelijk censuur werd toegepast.

http://books.google.nl/books?id=A9q9INTrLCoC&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false,

De grondwet van 15 december 1799 (24 frimaire jaar VIII) luidde het begin van het Consulaat in. De macht van de wetgevende organen werd ingeperkt en Frankrijk werd geleid door drie consuls. Napoleon werd eerst voor tien jaar tot eerste consul verkozen en op 4 augustus 1802 (16 thermidor jaar X) benoemd tot consul voor het leven.

http://books.google.nl/books?id=pk1LWwYSG4MC&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false,

Ondanks zijn nederlaag behield hij de steun van het Franse volk, dat zeer ontevreden was over de regering. Hij wierp deze regering omver en voerde een nieuwe grondwet in, waarbij het Consulaat werd ingevoerd. Napoleon werd de eerste consul en kreeg daarmee de macht over heel Frankrijk in handen.

http://books.google.nl/books?id=3HIfchz7rtYC&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden