creditboy


creditboy 1.0

(neologisme, criminaliteit [criminaliteit])

criminele jongere die zijn slachtoffers, vaak onder bedreiging, overhaalt om op krediet abonnementen af te sluiten, meestal smartphoneabonnementen, en de slachtoffers vervolgens dwingt de smartphones af te staan, waarna de crimineel uit beeld verdwijnt en de slachtoffers met de abonnementskosten blijven zitten; jongen die anderen dwingt abonnementen af te sluiten; criminele jongere die slachtoffers dwingt een krediet af te sluiten

Semagram


Een creditboy…

is een jongere; is een crimineel; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] dwingt jongeren om op krediet abonnementen af te sluiten

  Algemene voorbeelden


  De providers zeggen dat ze ook eigen systemen hebben die voorkomen dat jongeren meerdere abonnementen achter elkaar afsluiten. Toch sprak NOS op 3 met jongeren die bij dezelfde provider in een dag of een week tijd meerdere abonnementen kregen. Hoe dat kan, konden we niet verklaren. Dat er meer moet gebeuren, zien de providers ook. Ze trainen medewerkers op het herkennen van dit probleem en de fraudeteams van de providers werken op dit moment samen aan meer maatregelen. Zo willen ze onder meer lesmateriaal voor op school maken over de creditboys.

  https://nos.nl/op3/artikel/2251364-creditboys-lichten-jongeren-op-met-telefoonabonnementen.html,

  Ook de creditboy richt zich over het algemeen op kwetsbare mensen. Overigens kan het iedereen overkomen. Onder het mom van allerlei smoesjes wordt gevraagd een telefoonabonnement af te sluiten en vervolgens de telefoon bij hem in te leveren. Het slachtoffer kan hier bijvoorbeeld (meer) geld mee verdienen. In een ander geval gaat het om een vriendendienst. Je kunt hiermee een vriend uit de sores helpen. Uiteindelijk blijkt deze vriendschap niet veel voor te stellen.

  https://www.slachtofferwijzer.nl/nieuws/creditboys-en-kun-hier-aan/,

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2018
  Samenhangende woorden (vorm)fakeboy; loverboy