croonen


croonen 1.0

(muziek)

met zachte, lage stem, met de mond dicht bij de microfoon, soms half neuriënd en overdreven sentimenteel zingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Croonen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Maar hoe beperkt zijn thematiek ook zijn mag, zijn stem is een imposant en beweeglijk instrument [...]. Beschenen door paars licht en omringd door synchroon hitsige dames, wond de kale playboy het publiek in de Ahoy moeiteloos om zijn vinger [...]. Kelly [...] croonde, ondersteund door drie achtergrondzangeressen, over eeuwige trouw en keek ondertussen steeds verrukt naar zijn eigen kruis.

      NRC,

      Maar de muziek is niet waarom deze band ronduit geniaal is. De performance maakt het de moeite waard. De zanger [...] gilt, schreeuwt, zingt, croont en danst door de zaal. Hij staat geen moment stil.

      http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel//40469738,

      De vader van het croonen, een manier van zingen die voortvloeit uit de geboorte van de microfoon, is zondermeer Bing Crosby. Hij was de grondlegger van een nieuwe stijl, een performance waarbij zacht zingen gecombineerd werd met fluiten of fluisteren. Een romantisch moment tussen de zanger en zijn meestal vrouwelijke publiek.

      http://www.helmutlotti.be/Discography/TCned.htm

      Cineast Olivier Dahan, van La vie en rose, verzocht Bob Dylan enkele songs te schrijven voor zijn nieuwe film, My Own Love Song. De zanger kwam prompt op de proppen met 'Life Is Hard', een zoete, met mandolines versierde ballad, gecroond in de stijl van Bing Crosby, en voor hij het wist rolden nog negen andere nummers uit zijn pen.

      http://www.demorgen.be/dm/nl/1343/Recensies/article/detail/833736/2009/04/27/Cd-van-de-week-Bob-Dylan-Together-Through-Life.dhtml,

      We herinneren hem vooral als de in zwart leer gehulde rocker, die gedurende meer dan twee uur de Parijse Olympia in de ban hield [...]. De rocker die iets te ruig en te tegendraads was om de massa te bekoren, maar die als sentimentele publiekstoegift 'Nights in wite satin' en 'Les amants d'un jour' van Edith Piaf croonde.

      http://www.cuttingedge.be/music/reviews/263115-alain-bashung-osez-bashung-

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • een nummer croonen

      In de sfeervolle spiegeltent op de Grote Markt treedt The Ideal Husband (foto) aan, het geesteskind van Sandrine Collard. Nochtans blijft die zelf grotendeels achter de schermen -- één keer komt ze als een echte chanteuse een nummer croonen -- en laat ze het spotlicht aan de jonge Louise Peterhoff.

      http://www.goddeau.com/content/view/5502/1/1/2/