cyclotron


cyclotron 1.0

afbeelding

Bron: Ikiwaner
( CC BY-SA 3.0 )

(wetenschap)

cilindervormige, magnetische deeltjesversneller; cilindervormige deeltjesversneller, waarin aan elektrisch geladen atomaire deeltjes een hoge snelheid gegeven kan worden door middel van een magnetisch en een wisselend elektrisch veld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cyclotron…

is een deeltjesversneller; is een apparaat

  • [Deel] heeft spoelen waar stroom doorheen loopt
  • [Doel of bestemming] wordt in de geneeskunde ingezet voor de productie van medisch bruikbare radioactieve stoffen (radio-isotopen) en voor bestralingen en wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar deeltjes of bijvoorbeeld om kernreacties op te wekken
  • [Functie] wordt gebruikt om elementaire deeltjes te versnellen
  • [Ontstaan] werd in de basis al ontwikkeld in 1929 door de fysicus E.O. Lawrence en in 1931 voor het eerst gerealiseerd
  • [Activiteit of handeling] werkt door middel van een magnetische veld en wisselende elektrische velden in een cilindervormige baan
  • [Werking of functionering] heeft een bron die elektrisch geladen deeltjes veroorzaakt en een cilindervormig vacuümsysteem waarin deze deeltjes voortbewogen kunnen worden

Algemene voorbeelden


Een cyclotron is een cilindervormige versneller, waarin met behulp van spoelen waardoor een elektrische stroom loopt, een sterk magnetisch veld wordt opgewekt.

NRC,

De cyclotrons worden gebruikt voor de productie van palladium-103, dat op zijn beurt gebruikt wordt bij de behandeling van prostaatkanker.

De Standaard,

Een luik van het symposium zal gewijd zijn aan de vooruitgang die onlangs werd geboekt bij de constructie van apparatuur, zoals cyclotrons (deeltjesversnellers die gebruikt worden om de radioactieve speurstoffen aan te maken) en camera's.

http://www.ftw.rug.ac.be/FTW-NIEUWS/persberichten/kerngeneeskunde.htm,

Om zijn laboratorium vooral maar niet te verliezen, ging Joliot met Vichy onderhandelen en aanvaardde hij de medewerking van Duitse kernfysici bij de voltooiing van zijn cyclotron waarover Duitsland toen nog niet beschikte.

NRC,

Het bestralen met electronen, protonen of alfa-deeltjes gebeurt in een van de soorten deeltjes-versnellers, zoals b.v. het cyclotron, of de Van de Graaff-generator.

http://www.nucleaire.nl/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • medisch cyclotron
  • supergeleidend cyclotron

IBA, dat uit de UCL is ontstaan, is marktleider in de wereld van de medische cyclotrons en verdrong onlangs Amerikaanse en Britse konkurrenten voor de protonterapie van het Boston University Hospital.

De Standaard,

Het is een supergeleidend cyclotron, het enige van dit type ter wereld dat een groot aantal verschillende soorten deeltjes kan versnellen, zowel heel lichte deeltjes, zoals waterstofkernen, als zeer zware deeltjes, zoals loodionen.

NRC,

Op 12 april is in Orsay bij Parijs voor het eerst een bundel versnelde deeltjes uit het supergeleidende cyclotron AGOR gebracht.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden