dabben


dabben 1.0

(cultuur en samenleving; kunst en architectuur; dans; neologisme)

een dansbeweging maken waarbij iemand de ene arm buigt en tegelijkertijd zijn hoofd laat zakken en zijn neus naar de binnenkant van die arm beweegt en de andere arm in dezelfde richting diagonaal omhoogsteekt; de dansbeweging dab doen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Dabben…

is dansen; is een handeling

  • [Handelende persoon] wordt vooral gedaan door jongeren

    Algemene voorbeelden


    Bow Wow maakt zich boos over mensen die 'dabben' en niet weten wat het is. In een videopost op Facebook legt hij uit dat de populaire dansmove volgens hem komt van wiet roken. Als je de beweging niet goed kan of niet weet waar het vandaan komt, moet je er volgens hem vooral mee ophouden.

    https://www.funx.nl/news/omg/26095-bow-wow-moe-van-mensen-die-niet-weten-waar-de-dab-vandaan-komt,

    Comedians Jandino Asporaat (Feyenoord-fan) en Roué Verveer (Ajax-fan) hebben zin in de Klassieker. Tijdens hun gezamenlijke bezoekjes aan De Kuip en De Arena komt het duo enkele bekende gezichten tegen. Er wordt 'gedabd' met Michiel Kramer en Dirk Kuyt, en een balletje getrapt met Ajax-directeur Edwin van der Sar.

    https://sportnieuws.nl/fun/jandino-en-roue-maken-ajax-en-feyenoord-kapot-video/attachment/jandino-en-rou-blikken-vooruit-naar-klassieker-sportnieuws-nl-16557843-jpg/,

    Prins Sverre Magnus 'dabt' op bordes paleis. Het Noorse koningshuis houdt wel van een lolletje. Nog voordat zijn vader kroonprins Haakon dinsdag zijn baard afschoor tijdens een gala ter gelegenheid van de tachtigste verjaardagen van koning Harald en koningin Sonja, besloot prins Sverre Magnus te 'dabben' op het bordes van het koninklijk paleis in Oslo.

    https://www.vorsten.nl/vorstenhuizen/noorwegen/noors-prinsje-dabt-op-bordes-paleis/,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2015