dande


dande 1.0

(muziek; cultuur en samenleving; muziek; (vooral) op de Caraïbische eilanden)

traditioneel Arubaans lied dat gezongen en gespeeld wordt door een groep muzikanten die ter gelegenheid van het nieuwe jaar van huis tot huis trekken om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen en daarvoor beloond worden met geld, voedsel of drank

Semagram (extra betekenisinformatie)


De dande…

is een lied

      Algemene voorbeelden


      Het kinderkoor van de organisatie van ziekenhuismedewerkers Hospi Bondi heeft in het Horacio E. Oduber Hospital kerstliederen en dande gezongen voor de patiënten.

      Antilliaans Dagblad,

      Wever-Croes kreeg de eer om de ratelband, uitgerold bij Café la Familia in St. Cruz, rond de klok van zes aan te steken. Aansluitend werd dande gezongen, door partijlid Ronwayne Kock en zijn dande-groep.

      Amigoe,

      De rode knalsnippers kleurden al snel de weg tegenover het groene partijhuis. Aansluitend werd ook hier iedereen met dande een gelukkig Nieuwjaar toegezongen.

      Amigoe,

      Ook in onze tijd leeft de orale traditie voort in de Arubaanse dandé, "een nieuwjaars-serenade waarbij een groep muzikanten, geleid door een voorzanger, van huis tot huis trekt om de bewoners een voorspoedig nieuwjaar te wensen." In ruil daarvoor geven dezen voedsel, drank en geld aan de dandé-groep.

      De Standaard,

      Met oud en nieuw is het een Arubaanse traditie dat groepen muzikanten, de Dande, rond Aruba "Ai Nobe" van deur tot deur zingen, om de familie een gelukkig nieuw jaar toe te wensen. De instrumenten die hier worden gebruikt zijn de cuarta, gitaar, accordeon, de wiri en tambú. De zanger/zangeres zingt met een hoed in zijn/haar hand, waar je dan geld in kunt stoppen voor de muzikanten. De Dande heeft ook een Afrikaans ritme.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Muziek_van_Aruba,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen