dansmeestersviooltje


dansmeestersviooltje 1.0

afbeelding

Source: Frinck51
( CC BY-SA 3.0 )

(muziek)

klein type viool, meestal met drie snaren, zoals de dansmeesters die vroeger gebruikten, omdat zij het instrument dan gemakkelijk konden vervoeren; pochette; zakviool

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dansmeestersviooltje…

is een muziekinstrument; is een voorwerp

      Algemene voorbeelden


      De dansmeesters leerden de rijken goede manieren, dansen en buigen. Daar ze naar hun 'klanten' toegingen, vroegen ze aan de vioolbouwers kleine instrumenten te maken die ze gemakkelijk op zak konden steken. Dat was de oorsprong van het dansmeestersviooltje.

      http://users.pandora.be/dirk.viaene/muziek1.htm,

      Alle prijzen zijn exclusief materiaalkosten en inclusief het gebruik van het aanwezige gereedschap. Voor een hommel of een dansmeestersviooltje bedragen de kosten van het hout ca. € 20,-. Hout voor een viool (alleen het witte hout, dus excl. toets ed.) is in het atelier verkrijgbaar vanaf ca. € 80,-.

      http://www.muziek-ambacht.nl/prijs.htm

      Een gebeurtenis in de marge van het hofleven waarbij muziek klinkt is het huwelijk van Jan Wolfert van Brederode en Louise van Solms (een zuster van Frederik Hendrik's vrouw Amalia) in 1638: tijdens het souper kan men luisteren naar een tafelmuziek van pochettes (dansmeestersviooltjes), luit en harp, tijdens het ringsteken is er een kar met tien musici die spelen op luit, viool, pochette, viola da gamba en harp.

      http://www.hum.uu.nl/medewerkers/r.a.rasch/dmh06.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een handig dansmeestersviooltje
      • een klein dansmeestersviooltje

      Mijn beste vriend speelt vrij verdienstelijk viool en alt. Het lijkt me wel leuk om voor hem een klein Dansmeestersviooltje (pochette) te maken.

      http://www.gitaarnet.nl/forum/archive/index.php/t-93514.html,

      Meesters lieten er hun leerlingen ten dans spelen op de viool. De dansmeesters gebruikten in veel gevallen een handig, klein dansmeestersviooltje.

      http://www.documentation-pdf.com/telecharger-dienende-pdf-ebook.html,