DEC/dec


dec 1.0

((vooral) geschreven taal)

december

Algemene voorbeelden


Een ervaren behandelaar ziet terug op de ontwikkelingen, zoals van Tilburg bij de presentatie 14 dec 2001, en is zich bewust van de weg die 'de manische depressie' is gegaan. Oorzaak van de stoornis is niet meer 'dominante moeder naast regressieve vader' zoals vermoed werd.

http://www.antenna.nl/lithium/,

Hieronder het voorlopige schema van de data waarop wij de kopij uiterlijk in ons bezit willen hebben: 15 sept – 12 okt – 9 nov – 7 dec – 11 jan – 8 febr – 15 mrt – 19 apr – 24 mei.

http://www.discappy.nl/akc/ind_journaal.html,

Tijdens de formatie van het eerste kabinet Kok was sprake van een voorstel om de studieduur te verkorten naar drie jaar. Dat voorstel heeft het niet gehaald, mede door protest van de universiteiten. Zeven jaar later echter concurreren de universiteiten om wie als eerste de driejarige studieduur invoert. Het kan verkeren. Er zijn verschillende verklaringen te bedenken waarom het dit keer wel is gelukt. Een pessimistische visie is dat de universiteiten murw zijn door onophoudelijke krapte en bezuinigingen. Dit is waarschijnlijk de mening van ex-premier Lubbers, die zich al jaren geleden blijkt te hebben verbaasd over de gelatenheid waarmee de universiteiten de bezuinigingen onder zijn bewind hebben geslikt (Mare, 14 dec 2000, p. 8).

http://www.leidenuniv.nl/mare/,

Bereiding van koffie zoals Lucky Luke die graag ziet, zo dat er een hoefijzer op blijft drijven, valt praktische gesproken buiten de mogelijkheden. Tenzij het uitmaakt dat cowboy-koffie met maalsel en al wordt geserveerd. Die laatste gedachte bracht een probleem in herinnering dat hier lang geleden (19 dec '91) eerder is aangeroerd: de vraag of de wet van Archimedes (opwaartse kracht is gelijk aan het gewicht van de verplaatste vloeistof) alleen geldt voor zuivere oplossingen of ook voor suspensies.

http://www.nrc.nl/W2/Columns/Knip/980627.html,

De bekende foto-expositie 'The Family of Man', erfenis van de Amerikaanse-Luxemburgse fotograaf en museum directeur Edward Steichen, gaat op 1 maart open, in het kasteel in het noord-Luxemburgse stadje Clervaux. Tot 31 dec 1995.

NRC,

Zaterdag (3 dec) is er in de gereformeerde kerk aan de Kerkstraat kinderclub voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Meppeler Courant,

Tentoonstelling: Peiling '93. T/m 23 jan in het Centraal Museum, Utrecht. Open di t/m za 10-17u, zo en feestdagen 12-17u. 25 dec en 1 jan gesloten.

NRC,

Het volgende is gebaseerd op een vraaggesprek van Eveline Brandt (Groene Amsterdammer 17 dec 1997).

http://www.xs4all.nl/~jeroenvu/gwv/voskuil.htm,

Wodan dringt in de onderwereld door, in het rijk van Hel de onderwereldgodin, hier Gunnlod genaamd, slaapt met haar, m.a.w. hij verwekt vruchtbaarheid. Dit duurt drie nachten, de nachten van de zogenaamde zonnestilstand, tussen 21 en 24 Joelmaand (dec), daarna neemt hij de vruchtbaarheid terug mee naar de oppervlakte, de natuur herleeft en de dagen worden weer langer.

http://www.traditie.be/artikels.html

DEC 2.0

(business, economie en financiën; ICT)

Digital Equipment Corporation, een van de eerste Amerikaanse computerbedrijven (van 1957 tot in 1998), ook bekend onder de roepnaam Digital
Gebruikt als roepnaam.

Semagram (extra betekenisinformatie)


DEC…

is een computerbedrijf; is een bedrijf

  • [Herkomst of oorsprong] is van Amerikaanse oorsprong en werd opgericht door Ken Olsen
  • [Levensduur] bestond van 1957 tot juni 1998
  • [Object betroffen] legde zich toe op het maken van computers en computersystemen, en was ook de maker van de internetzoekmachine AltaVista
  • [Belang] wordt beschouwd als een belangrijke pionier in de computertechnologie

Algemene voorbeelden


De belangrijkste fabrikanten van workstations, trouwens alle groten op de computermarkt zoals Cray, IBM, DEC, HP, Silicon Valley en Sun investeren al enige jaren voornamelijk in de RISC-technologie.

NRC,

Gustin was vroeger hoofd van digital imaging bij Apple en daarvoor werkte hij bij DEC.

NRC,

Dec, MCI en Microsoft vormen intranet-alliantie. Digital Equipment, MCI Communications en Microsoft gaan samen een alliantie vormen om "intranet"-produkten en -diensten aan de man te brengen bij het bedrijfsleven. Intranet is een verzamelnaam voor private zakelijke netwerken en is een zakelijk alternatief voor het wereldwijde computernetwerk Internet.

De Standaard,

Computerfabrikant DEC bedacht het protocol DECnet, Apple Appletalk, IBM SNA en Novell kwam ook met een eigen oplossing voor het koppelen van PC's.

NRC,

DEC 3.0

(taal en taalkunde)

(Frans) Dictionnaire explicatif et combinatoire du français contemporain (letterlijk: verklarend en cominatorisch woordenboek van het eigentijdse Frans), een legendarisch, onvoltooid gebleven woordenboek van de taalkundige Igor Mel'čuk en anderen, dat baanbrekend was op het gebied van het onderzoek naar en de beschrijving van collocaties en idiomatische verbindingen
Gebruikt als roepnaam.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De DEC…

is een woordenboek

  • [Functie] heeft tot doel collocaties en idiomatische verbindingen (in het eigentijdse Frans) volgens een vast systeem te beschrijven
  • [Herkomst of oorsprong] is gemaakt door de Russische taalkundige Igor Mel'čuk en diens medewerkers
  • [Toestand algemeen] bleef onvoltooid toen de Canadese overheid haar subsidie introk
  • [Object betroffen] legde zich toe op de beschrijving van collocaties en idiomatische uitdrukkingen volgens een vast systeem
  • [Belang] wordt beschouwd als baanbrekend

Algemene voorbeelden


In hun monumentaal werk Le Dictionnaire explicatif et combinatoire (DEC), waarvan slechts vier volumes verschenen zijn, proberen Mel'cuk en zijn medewerkers alle woordbetekenissen van een beperkt aantal woorden systematisch en exhaustief te beschrijven en de collocaties semantisch te organiseren aan de hand van een kleine veertigtal lexicale functies.

http://www.kuleuven.ac.be/vlr/011lexico.htm

Nu de Canadese subsidiekraan werd dichtgedraaid en de DEC toch niet kan worden afgewerkt, gaat het team van Mel'cuk de vulgarisatietoer op met de uitwerking van een Lexique actif du français (LAF). Het gaat om een leerwoordenboek voor het algemeen Frans dat slechts een 3000-tal lemmata zal tellen, ongeveer evenveel als de Dictionnaire des mots les plus fréquents die J. Picoche met haar équipe voorbereidt voor Frans moedertaal.

http://www.kuleuven.ac.be/vlr/011lexico.htm