defibrillatie


defibrillatie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

toediening van een elektrische schok bij kamerfibrilleren, om het verstoorde hartritme te herstellen en daarmee een hartstilstand op te heffen; opheffing van een hartstilstand door middel van een stroomstoot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Defibrillatie…

is een handeling

  • [Functie] dient om bij kamerfibrilleren (ventrikelfibrilleren) het verstoorde hartritme te herstellen en daarmee een hartstilstand op te heffen; dient om iemands leven te redden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onderdeel van een reanimatie
  • [Handelende persoon] wordt gedaan door een eerstehulpverlener, verpleegkundige of arts
  • [Instrument] wordt gedaan met een handmatige defibrillator of met een aed (automatische externe defibrillator)

Algemene voorbeelden


Tot op heden is er steeds van uitgegaan dat door het zo vroeg mogelijk toedienen van een stroomstoot bij een hartstilstand (defibrillatie) de overlevingskansen van een patiënt worden vergroot.

Reformatorisch Dagblad,

Defibrillatie is het toedienen van een elektrische schok aan het stilstaand hart van een slachtoffer, zodanig dat de normale regelmechanismen van het hart de controle weer over kunnen nemen.

https://www.cardiaid.nl/blog/faq/wat-defibrillatie-precies/,

De huidige behandeling van een hartstilstand is gebaseerd op de oxygenatie en het herstel van de circulatie door middel van hartmassage, toediening van zuurstof en medicatie, en elektrische shocks (defibrillatie) indien aangewezen.

http://aivpc41.vub.ac.be/standpunten/uploads/Persbericht%20Idrissi.pdf,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • zogenaamde defibrillatie

Plotselinge dood, zonder voortekenen en vaak bij zich gezond wanende personen komt duizenden keren per jaar voor [...]. Een ritmestoornis van het hart, het zogenaamde kamerfibrilleren, ligt in ca. 80-90% van de gevallen aan deze plotselinge dood ten grondslag. Het is bewezen dat het in een zo vroeg mogelijk stadium toedienen van een stroomstoot (zogenaamde defibrillatie) bij een dergelijke hartritmestoornis de overlevingskansen aanzienlijk verhoogt. Daarvoor geldt als regel dat elke drie minuten dat defibrillatie uitblijft de kans op overleven halveert.

http://www.ehbo.nl/Nieuws.htm,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen