dermatologisch


dermatologisch 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

betrekking hebbend op de dermatologie; verband houdend met de dermatologie; behorend tot de dermatologie; gespecialiseerd in de dermatologie; in bijwoordelijk gebruik: uit het oogpunt van de dermatologie; op dermatologische wijze

Algemene voorbeelden


Chronische otitis externa is meestal een lokale uiting van een dermatologisch probleem (eczeem, psoriasis, ...) en wordt best door de dermatoloog behandeld.

http://allserv.rug.ac.be/~chrdpauw/nko/cursus/cursus_ORL.pdf

De opbouw van gammalinolzuur is verstoord in het metabolisme van vele mensen. Dit is soms de oorsprong van dermatologische ziektes zoals neurodermitis.

http://www.dr-baumann.nl/basiskennis.htm

Hoe je eruitziet, heeft namelijk met twee totaal verschillende dingen te maken: huidkwaliteit en uitstraling. Er zijn mensen die er, dermatologisch gesproken, vrij gehavend bijlopen, maar die wel een sprankelende uitstraling hebben. Omgekeerd hebben sommigen een gave huid, maar het charisma van een dode forel.

http://www.knack.be/CMArticlesWeekend/ShowArticleHP.asp?articleID=631=654,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • dermatologisch chirurg
  • dermatologisch onderzoeker

Bij een laserbehandeling richt een dermatologisch chirurg zich op het gedeelte van de huid die moet worden behandeld. De laser wordt op de huid gezet en maakt vervolgens een reactie met de melanine in de haarfollikels van het te behandelen gebied.

http://www.onlinedrogisterij.net/algemene-verzorging/permanente-oplossing-voor-ongewenste-haargroei/,

Dermatologisch onderzoeker Howard Chang en promovendus Adam Adler analyseerden de activiteiten van genen die het ouderdomsproces in de huidcel activeren.

http://www.drasties.com/?cat=34&paged=2,

  • dermatologische diagnose
  • dermatologisch onderzoek

Voor de vertaalslag van huidafwijking in een dermatologische diagnose blijft de klassieke morfologische benadering vooralsnog onovertroffen.

http://www.huidarts.info/members_cursorisch_onderwijs_centraal_cursorisch_onderwijs_20092012_programma_basiscursus_2_november_2009.htm,

Hypo-allergeen betekent letterlijk "minder kans op een reactie" en dermatologisch getest wil zeggen dat de samenstelling van het product onderworpen is aan dermatologisch onderzoek.

http://www.gezondheidsnet.nl/

met werkwoord


  • dermatologisch getest

"Wanneer er "dermatologisch getest" op het etiket van een product staat, betekent dit dat de fabrikant het product of de afzonderlijke ingrediënten door dermatologen heeft laten testen op vrijwilligers. De term zegt echter niets over het resultaat van deze onderzoekingen. Vaak betekent het ook dat het onderzoek op een kleine groep vrijwilligers is gebeurd, waarvan het aantal te klein is om statistisch significante resultaten te krijgen. Als een product op 30 mensen is onderzocht, waarbij er geen één een reactie heeft vertoond, is het niet uitgesloten dat 3% van de mensen toch een reactie krijgt als het product op de markt komt. De zin van dit soort proeven met in het algemeen te weinig proefpersonen is daarom beperkt. De term "dermatologisch getest" heeft bovendien geen wettelijke inhoud, met dien verstande dat nagegaan kan worden of er inderdaad een dermatologisch onderzoek heeft plaats gehad. Over de kwaliteit van het onderzoek ligt echter niets vast."

http://www.gaia.be/nl/faq/leugendetector.html

Ook zijn dit soort producten vaak te herkennen aan de predikaten 'hypo-allergeen' of 'dermatologisch getest'. Hypo-allergeen betekent letterlijk "minder kans op een reactie" en dermatologisch getest wil zeggen dat de samenstelling van het product onderworpen is aan dermatologisch onderzoek. Beide claims sluiten een overgevoeligheidsreactie niet uit; de kansen zijn echter tot een minimum beperkt.

http://www.gezondheidsnet.nl/