designerbaby


designerbaby 1.0

(wetenschap; filosofie; gezondheid, geneeskunde en zorg; religie, mystiek en mythologie)

baby die geboren is na een embryoselectie bij een ivf-behandeling, waarbij het embryo uitvoerig onderzocht is op allerlei medische defecten en deze afwijkingen zijn uitgesloten, met de bedoeling een zo perfect mogelijke mens te creëren of een ander, ziek persoon, meestal een famillielid, te helpen, bijvoorbeeld met een orgaandonatie of een beenmergtransplantatie; reageerbuisbaby getest op afwijkingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een designerbaby…

is een baby; is een kind; is een persoon

  • [Voortbrenging] is een reageerbuisbaby
  • [Waardering] Het verwekken van baby's op deze wijze wordt door sommigen als immoreel en onethisch gezien, omdat de mens niet maakbaar zou zijn.
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een baby die geboren is is na embryoselectie, waarbij het embryo uitvoerig onderzocht is op medische defecten en deze afwijkingen zijn uitgesloten, om een zo perfect mogelijke mens te creëren

    Hoofdsemagram: baby


    Algemene voorbeelden


    De geboorte van vier baby's waarvan van tevoren het geslacht is geselecteerd heeft in Engeland grote opschudding veroorzaakt. De 'designerbaby' staat ter discussie.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011239404:mpeg21:a0134,

    Ook in België willen ouders van zieke kinderen genetische 'match'. Een Amerikaans koppel was het eerst om een zogenaamde designerbaby te (laten) verwekken.

    De Morgen,

    Het concept van de designerbaby steekt de kop op. Ouders zullen hun embryo's kunnen laten screenen op kenmerken zoals oogkleur en haarstijl. 'We kiezen deze keer voor een meisje met blauwe ogen en krullend haar.' Of ze kunnen beslissen dat ze iets slims willen, of iets sportiefs, of waarom geen combinatie van beide?

    http://www.knack.be,

    Je zou er toch je haren van uit je hoofd rukken. Het lijkt wel alsof er op het medische vlak bij onze zuiderburen zoveel meer zoveel sneller kan dan in ons kikkerlandje. Werd er in Nederland tot voor kort nog onwaarschijnlijk moeilijk over gedaan, in België is embryoselectie inmiddels een totaal geaccepteerde praktijk. Volgens het Belgische persbureau Belga is er al één designerbaby geboren die vrij is van erfelijke borstkanker en zijn er nog vijf op komst.

    http://zwanger.blog.nl/medisch/2008/07/02/belgi-heeft-designerbaby-na-embryoselectie,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de echte designerbaby

    In hoeverre mag de mens ingrijpen in het natuurlijke proces van de menselijke voortplanting? Het is een boeiende vraag, hoewel geen nieuwe. Medische technieken en toenemend genetisch inzicht maken al langer mogelijk aan bepaalde wensen van toekomstige ouders en de maatschappij te voldoen. De echte "designerbaby" (waarvan bijvoorbeeld de muzikaliteit vooraf wordt bepaald) blijft echter ver buiten bereik.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011239404:mpeg21:a0117,