deurmatmoment


deurmatmoment 1.0

(neologisme)

als belangrijk beschouwd (vast) moment waarop bepaalde post op de deurmat valt, bijvoorbeeld tijdschriften of de blauwe envelop van de Nederlandse belastingdienst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een deurmatmoment…

is een moment; is een tijd

  • [Waardering] wordt vaak als een belangrijk moment gezien en soms ook als een gevreesd moment, bv. in het geval van de blauwe envelop
  • [Toepassingsgebied of bereik] is het (vaste) moment dat bepaalde post op de deurmat valt, bv. tijdschriften of de blauwe envelop van de Nederlandse Belastingdienst

    Hoofdsemagram: moment


    Algemene voorbeelden


    De hoogste naheffing is voor mensen met een inkomen tussen de 50.000 en 56.495 euro per jaar die een dertiende maand krijgen. Zij moeten 321 euro bijbetalen. Niet iedereen krijgt een naheffing. Lage inkomens krijgen in sommige gevallen zelfs geld terug. In december, tijdens het 'deurmatmoment', horen mensen of ze moeten bijbetalen. "Deurmatmomenten zijn die paar keer per jaar dat er een blauwe envelop van de belastingdienst op de deurmat ploft", legt Blok uit.

    NOS Nieuws,

    De cover! Daar zou je een gedicht op kunnen schrijven. De belangrijkste pagina van het blad. Waarom? Het is het eerste wat je ziet, de eerste grap van de conferenciers, de eerste klap en de daalder. De cover moet één grote uitnodiging zijn – pak me op, lees mij, bekijk mij, ik ben leuker dan mijn buurvrouw (in de kiosk). En wat je voor de grote publieksbladen 'het kioskmoment' zou kunnen noemen, heet bij de relatiebladen 'het deurmatmoment'. Pak me op! Lees mij, bekijk mij!

    http://books.google.nl/books?id=CrZXan-LWFgC&pg=PA164&hl=nl&source=gbs_toc_r&cad=2#v=onepage&q&f=false,

    De arbeids- en heffingskortingen voor werkenden zouden inkomensafhankelijk worden gemaakt: wie meer verdient, krijgt minder korting en betaalt dus meer belasting. Daar merkte vorig jaar nog niemand iets van, omdat de Belastingdienst de tarieven nog niet had kunnen aanpassen. Maar dit jaar wacht de meeste werkenden wat is gaan heten het 'deurmatmoment': de afrekening vermomd als blauwe envelop.

    de Volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een, hun deurmatmoment hebben

    Publieksbladen hebben hun kioskmoment, customer media hun deurmatmoment. Ja of nee in een split second. Wat blijkt: zonder stress van losse verkoopcijfers, zonder zorgen over abonneeverlenging grijpt speelsheid zijn kans. De 'gratis' bladen durven vaak meer dan de moegestreden publieksbladen.

    de Volkskrant,

    met telwoord ervoor


    • het tweede deurmatmoment

    Het tweede 'deurmatmoment' volgt in maart, dan wordt de hoogte van de naheffing bekend. "Volgend jaar zomer moeten we dan de rekening betalen."

    NOS Nieuws,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006