diabesitas


diabesitas 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

aandoening waarbij iemand zowel diabetes type 2 als ernstig overgewicht heeft; combinatie van diabetes en obesitas
Dit mixwoord legt de nadruk op overgewicht als een van de oorzaken van diabetes type 2. Het is geen officiële medische term.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Diabesitas…

is een aandoening

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een combinatie van diabetes type 2 en obesitas (ernstig overgewicht), waarbij de obesitas een van de oorzaken van de diabetes is
  • [Behandeling of bewerking] wordt bestreden door een leefstijlverbetering, die vooral bestaat uit gezonder eten en meer bewegen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt onder andere veroorzaakt door te veel eten en te weinig bewegen

    Algemene voorbeelden


    'Diabesitas' zal in aanloop naar 2030 een groot probleem zijn, zo voorspel ik. De combinatie van diabetes en obesitas neemt toe en dat zal de zorgkosten flink doen stijgen.

    https://www.trouw.nl/nieuws/snoep-contant-afrekenen~b44c01b0/,

    Ondanks dat het woord 'diabesitas' is samengesteld uit de woorden obesitas en diabetes, kan dit probleem ook gelden voor degenen die geen overgewicht hebben. Dit zijn 'mager dikke' mensen. Ze hebben ondergewicht - dat wil zeggen, hebben niet genoeg spieren - in plaats van overgewicht en hebben een beetje extra gewicht rond de middel ofwel buikvet.

    https://www.nutriliving.shop/waarom-mager-dik-gevaarlijker-kan-zijn-dan-te-dik

    De meest voorkomende oorzaken van leververvetting zijn chronisch alcoholgebruik, obesitas en type II diabetes (wel eens samengenomen tot 'diabesitas').

    https://www.niernieuws.nl/?artid=8700,

    Overgewicht en diabetes (diabesitas) dragen bij aan het ontwikkelen van hersenbeschadiging.

    http://www.levendvoedsel.nl/glutenintolerantie.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een wereldwijde diabesitas

    De afgelopen 30/40 jaar is een wereldwijde diabesitas (obesitas en diabetes) ontstaan. Het is een epidemie die het leven van veel mensen miserabel maakt en de zorgkosten de pan uit doet rijzen.

    https://vragen.wetenschapsagenda.nl/vraag/wat-is-het-effect-op-gewicht-vetpercentage-vetvrije-massa-bloedwaarden-van-standaard-nl-dieet

    in voorzetselgroep


    • lijden aan diabesitas

    Ondanks dat het woord 'diabesitas' is samengesteld uit de woorden obesitas en diabetes, kan dit probleem ook gelden voor degenen die geen overgewicht hebben. [...]. Deze 'mager dikke' mensen hebben een lage Body Mass Index (BMI), maar heel weinig spieren. Zij handhaven een normaal gewicht terwijl ze van binnen lijden aan diabesitas.

    https://www.nutriliving.shop/waarom-mager-dik-gevaarlijker-kan-zijn-dan-te-dik

    • een middel tegen diabesitas

    Franse onderzoekers ontdekten dat de stof, SRT1720, de activiteit van het enzym Sirt1 vergroot. Deze centrale regelaar van de energiestofwisseling zorgt ervoor dat het lichaam bij voedselgebrek zijn vetreserves gaat verbranden. De stof is daarom wellicht een bruikbaar middel tegen 'diabesitas'. Vermoedelijk niet als panacee, maar als extra steun voor mensen die moeite hebben met de noodzakelijke veranderingen in leefstijl: een aangepaste voeding en meer lichaamsbeweging.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2008/11/08/nieuw-afvalmiddel-vergroot-het-uithoudingsvermogen-11636425-a99103,

    • het probleem van diabesitas

    Te veel en te vet eten in combinatie met te weinig lichamelijke inspanning verhoogt de kans op type-2-diabetes aanzienlijk. Wereldwijd neemt het probleem van 'diabesitas' epidemische vormen aan.

    https://books.google.nl/books?id=gE24AKs9ExkC&pg=PA112&lpg=PA112&dq=diabesitas+2001&source=bl&ots=6ADadgkQMl&sig=ACfU3U2q90jOiZB6UFL1hjUGoRAFk-QQ0w&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiX-t_35drkAhWKJ1AKHWstCvsQ6AEwCnoECAkQAQ#v=onepage&q=diabesitas%202001&f=false,

    met substantief ervoor


    • de term diabesitas

    Om de nauwe verwantschap van zwaarlijvigheid met suikerziekte te benadrukken wordt sinds kort wel de term 'diabesitas' gehanteerd.

    https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&ved=2ahUKEwiU9vvi5trkAhWBI1AKHUfJCcYQFjAMegQIBBAC&url=https%3A%2F%2Foapen.org%2Fdownload%3Ftype%3Ddocument%26docid%3D340122&usg=AOvVaw0wOiv55JBdFzUlXUOFJRuP,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007