diabetes insipidus


diabetes insipidus 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

aandoening waarbij de nieren geen vocht kunnen vasthouden en die wordt gekenmerkt door veel plassen en voortdurende dorst
Heeft wel het woord diabetes in de naam, maar is een nieraandoening die niets met suikerziekte te maken heeft.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Diabetes insipidus…

is een ziekte

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een aandoening waarbij de nieren geen vocht kunnen vasthouden
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door een stoornis in de productie van het antidiuretisch hormoon (ADH)
  • [Symptoom] heeft als (mogelijke) symptomen: droge mond; voortdurend dorst; veel plassen; niet lekker voelen; concentratiestoornissen; bedplassen; obstipatie; prikkelbaarheid; vermoeidheid; groeivertraging; epilepsie
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft ondanks de naam niets te maken met diabetes (suikerziekte)

Algemene voorbeelden


Bij diabetes insipidus zijn de nieren niet in staat vocht vast te houden. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan antidiuretisch hormoon (ADH), ook wel vasopressine genoemd. Dit hormoon werkt op de nieren en zorgt ervoor dat er niet te veel urine wordt afgescheiden.

https://www.hypofyse.nl/de-aandoeningen/diabetes-insipidus.html

De mens met diabetes insipidus moet voortdurend urineren en heeft dus voortdurend dorst, zelfs 's nachts.

http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

Sommige mensen hebben de eerste dagen na de operatie erg veel dorst en moeten meer dan normaal urineren. Soms blijft deze aandoening bestaan. Dat heet dan diabetes insipidus en kan worden behandeld met het geneesmiddel desmopressine.

http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

Als de hypofyse niet genoeg ADH naar de nieren zendt, zijn die niet in staat de hoeveelheid urine te regelen. Dit noemt men diabetes insipidus; het heeft niets te maken met diabetes mellitus type 1 (suikerziekte). De mens met diabetes insipidus moet voortdurend urineren en heeft dus voortdurend dorst, zelfs 's nachts. Sommigen drinken wel 20 liter per dag.

http://www.intmed.unimaas.nl/endo/