diabetisch


diabetisch 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

( Gezegd van mensen en dieren)
aan diabetes (suikerziekte) lijdend; diabetes (suikerziekte) hebbend

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • diabetische kinderen

Diverse recente onderzoeken leverden sterke bewijzen op dat allergische reacties van baby's op BSA (bovine serum albumin = runderserum albumine) de ontwikkeling van diabetes mellitus tot gevolg heeft. Een paar conclusies: 142 diabetische kinderen bleken allen een grote hoeveelheid antilichamen tegen BSA te hebben opgebouwd en; diabetische kinderen hebben acht keer meer van deze antilichamen dan andere kinderen; van insuline-afhankelijke diabetici is het 50% waarschijnlijker dat ze koemelk dronken voor hun derde levensmaand, dan niet-diabetici; onder kinderen met een hoog risico op diabetes die tot hun derde maand koemelk dronken, bleek de kans dat ze deze ziekte daadwerkelijk ontwikkelden elf keer groter dan bij de kinderen met een verhoogd risico hierop, die dat niet deden.

http://users.pandora.be/multiple.sclerose/Zuivel.html

  • een diabetische man

Een diabetische man uit Oregon die geen gevoel in zijn voeten heeft, schrok zich een hoedje toen hij wakker werd. Zijn hond had een deel van zijn rechtervoet opgegeten, waaronder drie tenen. De man werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht.

https://www.ad.nl/nieuws/trouwe-hond-eet-tenen-van-zieke-baas-op-tijdens-slaap~a3bbb374/,

  • diabetische patiënten
  • vrouw]

Podotherapeutische zolen. Soepele inlay's opgebouwd uit rubber- en/of kurken elementen afgewerkt met leer. Worden toegepast bij: [...] Specifieke voetproblemen, zoals voorkomend bij diabetische of reumatische patiënten.

http://www.voetverzorging.nl/

Diabetische patiënten hebben hyperglycemia en patiënten met hypothyroïdie hebben lage spiegels van de thyroïdhormonen (T3 en T4) en TSH.

http://www.practidiscspecial.com/BOOKS/C13/DD2/FTOalm.htm,

'Ik denk dat je als diabetische vrouw vooral moet proberen om complicaties te voorkomen. Dat kan ook seksuele problemen tegenhouden', meent Huang.

https://www.ad.nl/wonen/vrouw-met-diabetes-minder-tevreden-met-seksleven~a6e2747a/,

  • (uw) diabetische hond
  • een diabetische kat
  • diabetische katten
  • diabetische ratten

Volgens de richtlijnen van het American Animal Hospital Association (AAHA) is het type voedsel dat wordt gevoerd aan een hond met diabetes veel minder belangrijk dan de consistentie van het dieet. Zolang het voedsel een kwalitatief hoogstaand dieet is dat compleet en uitgebalanceerd is, doet uw diabetische hond het prima.

https://nl.point.pet/wat-voor-soort-voedsel-moet-ik-mijn-diabetische-hond-voeren/,

Hoe voed je katten met diabetes nou juist? De eerste stap moet een omschakeling zijn naar semi-natuurlijk kattenvoer met een hoog eiwitgehalte en weinig koolhydraten. Vezels en ruwstoffen zorgen voor het reguleren van de spijsvertering. Koolhydraten moet de diabetische kat niet meer binnenkrijgen.

https://www.zooplus.nl/magazine/kat/kattenvoeding/kattenvoer-voor-katten-met-diabetes,

Speciale dieetvoeding voor diabetische katten kan ook helpen met het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Jouw dierenarts kan de juiste voedingsmiddelen aanraden.

https://www.zooplus.nl/magazine/kat/kattenvoeding/kattenvoer-voor-katten-met-diabetes,

De Groningse arts drs. W. Fritschy heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor de transplantatie van de insuline-producerende 'eilandjes van Langerhans' uit de alvleesklier. Door een dergelijke behandeling kan de suikerpatiënt verzekerd zijn van regelmatige toevoer van de benodigde hoeveelheid insuline. De geneeskundige, die de methode bij diabetische ratten uitprobeerde, promoveert volgende week aan de Rijksuniversiteit in Groningen op zijn onderzoek.

Meppeler Courant,

met werkwoord


  • diabetisch zijn

Zeker indien de patiënt diabetisch is, is de grootste voorzichtigheid geboden bij wondverzorging.

http://www.voetverzorging.be/html/voetproblemen.asp

De 72-jarige Fahd lijdt aan vetzucht, is diabetisch, heeft hartkwaaltjes en komt met zijn zwakke knieën nog amper vooruit.

De Standaard,

diabetisch 2.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

veroorzaakt door diabetes (suikerziekte); het gevolg zijnd van diabetes (suikerziekte)

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • diabetische complicaties

Door diabetes kunnen na korte of langere tijd bijkomende aandoeningen ontstaan. Deze worden ook wel diabetische complicaties genoemd. Hoe en waarom deze ontstaan is nog steeds niet bekend. Men weet inmiddels wel dat een goede diabetes-instelling het risico op het krijgen van diabetische complicaties vermindert. Dat wil niet zeggen dat iemand met over het algemeen goede bloedglucosewaarden geen complicaties kan krijgen. De meest voorkomende complicaties zijn: Hart- en vaataandoeningen Mensen met diabetes hebben een grotere kans op het krijgen van hart- en vaataandoeningen dan andere mensen.

http://www.diabetesfonds.nl/

Grootschalige onderzoeken hebben de laatste jaren aangetoond dat een goede bloedsuikerregulatie (de bloedsuikers moeten tussen bepaalde waarden blijven) het risico op het krijgen van diabetische complicaties aanzienlijk vermindert. Echter, dit is makkelijker gezegd dan gedaan want de bloedsuikerregulatie is een zeer wankel evenwicht. Daarnaast is gebleken dat bij een groot aantal complicaties een te hoge bloeddruk een grote rol speelt. Een goede bloedsuikerregulatie is dus geen garantie voor het niet krijgen van complicaties. Het krijgen van diabetische complicaties is niet te voorkomen. De behandeling bestaat uit het vertragen van de beschadigingsprocessen. Een genezing is niet voorhanden.

http://www.diabetesfonds.nl/

De (ernstige) diabetische complicaties kunnen alleen voorkomen worden als diabetes te genezen of te voorkomen is, dus als diabetes de wereld uit is. Dit kan alleen bereikt worden door wetenschappelijk onderzoek.

http://www.diabetesfonds.nl/

Het ontstaan van microalbuminurie bij personen met type 2 diabetes is geassocieerd met een verhoogd voorkomen van diabetische complicaties, zoals hypertensie, cerebrovasculair en perifeer vaatlijden, polyneuropathie en retinopathie, en sterfte door hart- en vaatziekten.

http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

( Zie ook diabetische retinopathie onder de verbindingen.)
  • diabetische netvliesaantasting

Het belang van laserbehandeling in de behandeling van diabetische netvliesaantasting werd zeer overtuigend aangetoond in uitgebreide studies in de jaren '70 en '80.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Mei-Jun-2001/Bij-de-oogarts.htm,

Tijdige en doeltreffende laserbehandeling bij diabetische netvliesaantasting maakt bij de meeste patiënten het verschil tussen een goed bewaard zicht of zeer slecht zicht tot zelfs blindheid.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Mei-Jun-2001/Bij-de-oogarts.htm,

Vaste verbindingen