dienstmeisje


dienstmeisje 1.0

afbeelding

Bron: General Electric Co
(Publiek domein)

meisje, jonge vrouw die voor haar beroep in dienst is bij iemand anders, vaak een voornaam of rijk persoon of soms ook een familielid, om daar vooral huishoudelijke taken te verrichten; dienstbode

Semagram


Een dienstmeisje…

is een meisje; is een vrouw; is een persoon

 • [Geslacht] is een vrouw

  Algemene voorbeelden


  Hij belde, wachtte en keek naar de overkant of er ook ergens een gordijn bewoog, wat hij niet onaangenaam zou hebben gevonden, en liep even daarna achter het dienstmeisje aan, die hem ontstemd om het een en ander voorging.

  Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

  Hoe groot het onderscheid tussen mevrouw en dienstmeisje ook mocht zijn, beiden behoorden tot dezelfde sekse en waren dus afhankelijken en ondergeschikten van de man.

  http://www.carlavanbeers.nl/page7.html

  Amenhotep III kreeg als blijk van trouw en verbondenheid de Mitannische prinses Gilochipa, de dochter van de prins van Nagarina, die hij de status van echtgenote gaf, maar ook 317 van haar allermooiste dienstmeisjes als haremdames.

  http://members.lycos.nl/Antef/de_harem.htm

  "Ik ken verscheidene mensen die de afgelopen weken hun bezittingen in Jaffna hebben verkocht en naar het zuiden zijn vertrokken", zegt een zakenman, terwijl hij onder de palmbomen in zijn tuin samen met een dienstmeisje een cocktail van thinner en kerosine bereidt als brandstof voor zijn motorfiets.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een Duits dienstmeisje
  • een Filippijns dienstmeisje
  • een Nederlands dienstmeisje

  Duidelijk moeite heeft de SP met de 'golf' Duitse dienstmeisjes die na de eerste wereldoorlog naar Nederland kwam.

  : http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm

  De Filippijnse minister van buitenlandse zaken, Roberto Romulo, is gisteren afgetreden in verband met de terechtstelling, vorige maand, van het Filippijnse dienstmeisje Flor Contemplacion, in Singapore.

  NRC,

  Toch komt er na de Eerste Wereldoorlog een golf van Duitse jonge vrouwen in Nederland werken als dienstmeisje [...]. Ze worden veelal ingewisseld voor de Nederlandse dienstmeisjes omdat ze "voor dag en nacht" worden aangenomen en bovendien met minder loon genoegen nemen. Ze worden gebruikt als goedkope werkkrachten.

  http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

  als object bij een werkwoord


  • een dienstmeisje hebben

  Thuis hadden wij een dienstmeisje, door mijn vader bevorderd tot Juf, als voorloper van de interieurverzorgster.

  NRC,

  Sprekende over het cultuurpessimisme van zijn collega's heeft de eigenzinnige Britse historicus A. J. P. Taylor eens opgemerkt dat hun ondergangsstemming vooral te verklaren was uit de omstandigheid dat zij geen dienstmeisjes meer hadden en zelf de afwas moesten doen.

  NRC,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een inwonend dienstmeisje

  We hadden 30 jaar in Haren (Gr.) een bloemenzaak, kwekerij en tuinaanleg. 't Was ontzettend druk, maar we hadden prettig personeel en een inwonend dienstmeisje.

  Wat doen we met moeder met de feestdagen, Harriet Freezer,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • dienstmeisjes en winkelmeisjes

  Dienstmeisjes en winkelmeisjes, netjes gekleed, de hooggehakte schoentjes in de hand, zag je na werktijd tegen de smalle steile paden omhoog klimmen naar de favelas.

  Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,