diepzwart


diepzwart 1.0

afbeelding

Bron: Kazimir Malevich
( Publiek domein )

met een diepe, intens zwarte kleur; een diepe, intens zwarte kleur hebbend

Algemene voorbeelden


Passeri tekende Petrus voluit, met wapperende mantel, de sleutels van de hemelpoort in de hand: de contouren snel geschetst in diepzwarte inkt, dan weer zacht gemodelleerd met rood krijt op grijs papier, dan weer met fijne potloodarceringen opgebouwd uit louter licht- en schaduwpartijen.

NRC,

Huiverend betastte ik de soepele, zijdeachtige stof en trok een diepzwarte, met kant afgezette jurk van de kleerhanger.

Mottenballen en parfum, Tessa de Loo,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • diepzwart haar

Geluidloos, zonder opzien zijn de jongens gearriveerd. De oudste zal twintig zijn. En hoe ontiegelijk mooi zijn ze! In hun oude werkbroeken en vale overhemden staan ze bizonder eenvoudig en onopvallend te doen met hun fluwelen ogen, lange meisjesachterhoofd en vallende diepzwarte haar, de matte kleur der wangen, de minieme keppeltjes achter op hun ovale schedels.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

  • diepzwarte kraaloogjes

De Roborovski is ook een kortstaart dwerghamster [...]. Ze heeft een geelbruingrijze kleur met een witte buik. Ze heeft geen aalstreep over de rug lopen zoals bij de andere dwerghamsters. En met haar lange witte snorharen, lieve diepzwarte kraaloogjes en witte wenkbrauwtjes is ze misschien wel de mooiste soort.

http://www.gsmeets.be/

  • diepzwarte schaduwen

Er was verder alleen zand en scherp zonlicht, dat alles omgeven door diepzwarte schaduwen.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

met werkwoord


  • diepzwart kleuren

Nu de dagen alsmaar korter worden, de schaduwen diepzwart kleuren en mistige slierten hun spookachtige tentakels steeds verder uitstrekken, is dit het ideale moment voor een avondje gezellig huiveren en al even prettig bibberen.

https://sites.google.com/site/touderonsje/activiteiten/halloween

  • diepzwart zijn

Met zijn handen leidde hij de vlinders het raam uit. Toen de laatste was weggevlogen, ging hij naar zijn kamer en keek in de spiegel. Zijn gezicht was weer schoon, gewassen door de regen, op één vlek op zijn kin na. Dat vlekje was zwart, diepzwart alsof de vlinder onder zijn huid was gekropen, naar binnen was geglipt en zich in zijn gezicht had verloren.

De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

diepzwart 2.0

uitermate verschrikkelijk; absoluut rampzalig

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een diepzwarte dag

De Dag van Toen van Radio Rijnmond blikt terug op 24 oktober 2010: PSV - Feyenoord 10-0. Feyenoord-supporters scroll maar verder, dit is een diepzwarte dag voor de club.

https://www.facebook.com/permalink.php?id=305400332965495&story_fbid=322232314615630,