dierenbeul


dierenbeul 1.0

beul van een dier of van dieren; iemand die een dier of dieren zeer slecht behandelt; iemand die een dier of dieren mishandelt of ernstig verwaarloost
Ook gebruikt als scheldwoord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dierenbeul…

is een beul; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] mishandelt een dier of dieren; kan ook een dier of dieren ernstig verwaarlozen
  • [Legitimiteit] handelt in strijd met de geldende rechtsregels

    Hoofdsemagram: beul


    Algemene voorbeelden


    Toen Myra nog klein was had mijn vrouw Jessica een keer paardenvlees voor op brood gekocht. Ik heb onze dochter zelden zo luid horen protesteren als toen. "Die arme paardjes! Dierenbeulen", schreeuwde ze uit.

    http://www.robertmienstra.nl/columns.php?id=52,

    In de Gentse Dampoort is een dierenbeul gruwelijk aan het werk geweest. Zoya, de twee maanden oude kat van Tamara (24) werd gisteren zwaar verminkt teruggevonden. Haar staart en oor zijn afgesneden, daarnaast waren er verscheidene messteken over heel haar lichaam. De dader is spoorloos.

    https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/dierenbeul-takelt-kat-toe-met-mes-in-gent-staart-en-oortje-afgesneden~a16c0217/,

    Samen met onder meer de EU is België gisteren veroordeeld door het Internationaal Gerechtshof voor Dierenrechten in Genève. Annemie Neyts - zij stond ook symbool voor de ministers Aelvoet, Verwilghen en Happart - werd gelaakt voor de manier waarop ze de beestachtigheden op Belgische veemarkten tolereert en toelaat dat dierenbeulen hun straf ontlopen. Aanklager Michel Vandenbosch van Gaia: 'Dit is een sterk signaal naar de Belgische politiek en rechtspraak om de virtuele politiek inzake dierenwelzijn reëel te maken.'

    http://www.gaia.be/nl/nieuws/120302.html,

    Aan de overzijde, op het laadperron, werden slachtdieren ingeladen door schreeuwende en vloekende laders en veehandelaren, die met knuppels en wandelstokken op bebloede koppen ramden, met prikstokken in gillende varkens priemden, tegen de geschaafde poten van koeien, de ontvelde benen van paarden trapten [...]. 'Voordat wij in de kazerne zijn, hangen die beesten al aan de haak!' gromde een landmachtsoldaat met de respect afdwingende groene commandobaret. 'Godallemachtig, wat een schorem, dat zootje veedrijvers. Konden we die dierenbeulen maar aan de vleeshaak hangen. Met de poten omhoog en dan met de gekartelde bajonet van de aars tot de strot openhaken!'

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    Een kamermeerderheid wil dat Justitie beloningen zet op de hoofden van dierenbeulen. De LPF zal binnenkort een motie van die strekking indienen en wordt daarin gesteund door de VVD en de PvdA. De Dierenbescherming reageert enthousiast: "Eerlijk gezegd vonden wij het ook wel tijd worden."

    http://www.dierennieuws.nl/nw/art/200311/nw17577.htm,

    Het is waar: de Feria van San Isidro heeft dit jaar al aan meer dan zestig dieren het leven gekost zonder dat er één dierenbeul gesneuveld is. Wel liggen er twee mensen in het ziekenhuis: de jonge matador Manolo Sanchez (25 cm diepe wond in het rechterbeen) en de oude banderillero Pedro Santiponce (ook het rechterbeen, zijn twintigste verwonding).

    NRC,

    Ik laat mij, qua stijl en vorm, niet inperken door de grenzen van de burgerlijke media. Nog minder moet ik weten van de vele grenzen die de architecten van 'onze' kapitalistische, patriarchale samenleving uitzetten om ons binnen de lijntjes te laten lopen. Nationalisten, seksisten en dierenbeulen zullen in mij, alleen een vijand kunnen vinden.

    http://www.denar.be/,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • een dierenbeul zijn

    Hoewel het voor het dier weinig verschil maakt, wordt er in morele zin groot onderscheid gemaakt tussen een wezen dat geheel aan de zorg van mensen is overgeleverd en een dier in het wild. Een gevangen zeevis wordt levend en wel opengesneden, iemand die dat met zijn eigen goudvis doet is een dierenbeul.

    http://home.wxs.nl/~hwdenie/

    Professor V. van de faculteit Diergeneeskunde van de Gentse universiteit vindt na het bestuderen van de beelden die Gaia schoot bij de behandeling van dieren op veemarkten dat de mensen 'overdrijven' in hun reacties van verontwaardiging. De professor blijft van mening dat de geportretteerde handelaren zeker geen 'dierenbeulen' zijn en legt er de nadruk op dat de dieren, meer bepaald runderen, een hogere pijngrens hebben dan de mens: "Een dier kan veel meer verdragen..."

    http://www.gva.be/dossiers/-d/dierenmishandeling/dossier.asp,

    Op een dressoir, gemaakt van hetzelfde ruwe hout, ziet Beck foto's van katten staan. Een stuk of vijf. Wil kijkt naar Beck en zegt: 'Dat zijn mijn dode katten, ik heb van elke dode kat een foto.' 'Wat leuk,' zegt Beck, hoewel het natuurlijk niet leuk is, dode katten zijn niet leuk, je moet een dierenbeul zijn om dat leuk te vinden.

    De asielzoeker, Arnon Grunberg,

    in voorzetselgroep


    • de pest hebben aan dierenbeulen

    Het paradijs dus, of liever de hemel, want je kunt er alleen komen als je dood bent. Peer, altijd op de bres voor het leven - als hij ergens de pest aan heeft, zijn het dierenbeulen en dus knipt hij met plezier voor muskusratten bestemde vallen open - gaat er steeds meer in geloven.

    NRC,

    • processen tegen dierenbeulen

    De bijzondere maar goed onderbouwde uitspraak van mevrouw Romero zet volgens openbaar aanklager Luis Angel Gregori de deur op een kier voor vervolgprocessen tegen dierenbeulen. Het openbaar ministerie overweegt zo het gemeentebestuur van Bogotá voor de rechter te dagen wegens de ongekend wrede manier waarop de hoofdstedelijke hondenvangers zich ontdoen van hun prooi. Begin vorige week ontstak de hoofdstedelijke bevolking in woede nadat een plaatselijk televisiestation opnames uitzond die gemaakt waren in de gemeentelijke kennel en waarop te zien was hoe een grote kooi vol jankende honden met een hogedrukslang onder water werd gezet waarop de doordrenkte dieren elektrocutie wachtte.

    http://oud.refdag.nl/bui/010628bui06.html,

    • de straffen voor dierenbeulen

    De straffen voor dierenbeulen gaan omhoog. Mensen die een dier mishandelen, kunnen straks een verbod van 10 jaar krijgen op het houden van een huisdier. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat dierenbeulen nog een keer in de fout gaan.

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4438356/dierenbeul-mag-straks-10-jaar-geen-beesten-houden,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • dierenbeulen of kattenmeppers

    U weet wel die gesprekken. Dierenbeschermers zijn eigenlijk sadisten, zegt iemand; ze zijn gewoon gevaarlijk, zegt iemand anders die mee wil doen, en ik denk mannetjespochers en zet de poes als hij langskomt op schoot. Zo'n gesprek gaat gauw weer over, want het is niet of ik met dierenbeulen of kattenmeppers omga, maar gewoon met mensen die 's iets willen zeggen en zoiets is altijd raak. Ik weet niet zeker of ik van dieren hou, want eigenlijk ken ik er maar een paar, maar dierenbeschermers vind ik aardig, al ken ik niemand die eraan doet.

    Dierenbeschermen, Renate Rubinstein,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding