diervriendelijk


diervriendelijk 1.0

rekening houdend met en aangepast aan de behoeften en gevoelens van dieren; niet slecht voor dieren

Algemene voorbeelden


Endurance rijden is een van de snelst groeiende, opwindendste en meest diervriendelijke takken van paardensport.

http://www.paardennieuws.be/index.html

Geen prikkel tot diervriendelijker werken gaat uit van de eis dat boeren minder mest moeten produceren.

http://www.animalfreedom.org/index.htm

8 Belgen op 10 staan achter Europees verbod op wrede zeugenboxen - 85 % Belgen bereid meer tot gevoelig meer te betalen voor varkensvlees van diervriendelijker gehouden dieren - 3 Belgen op 4 vinden dierenwelzijn belangrijker dan goedkoop vlees.

http://www.gaia.be/nl/nieuws/080501.html,

Bij Hollandscheveld werd de totdantoe probleemloze terugreis abrupt onderbroken door een muis die plotseling de weg overstak. Diervriendelijk als de bestuurder was, wilde hij de piepkleine viervoeter ontwijken.

Meppeler Courant,

Accenten liggen op het gebied van het levend transporteren van vissen, de dichtheden in de kweekinstallaties, het gebruik van diergeneesmiddelen en het 'diervriendelijk' doden van vissen.

http://www.pvis.nl/

In de biologische varkenshouderij is overigens een interessant spanningsveld te zien tussen de drie p's (profit, people, planet): biologisch boeren is diervriendelijker, maar de intensieve veehouderij is duurzamer, omdat je meer controle hebt over de mest.

http://www.minlnv.nl/actueel/speech/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • diervriendelijke veeteelt

Uit een recent onderzoek aan een Duitse universiteit bleek dat melk en kaas van diervriendelijke en ecologische veeteelt meer gezondheidsondersteunende en natuurlijke stoffen, die de weerstand tegen kanker verhogen, bevatten.

http://www.dr-baumann.nl/basiskennis.htm

in voorzetselgroep


  • in diervriendelijke omstandigheden
  • op een diervriendelijke manier

Het gemeentebestuur, de winkeliersvereniging en de plaatselijke afdeling van de dierenbescherming zullen binnenkort overleggen over een manier om de duivenoverlast op een diervriendelijke manier op te lossen.

De Standaard,

Sinds juni 1995 wordt in alle Super- en Maxi GB's nog uitsluitend vlees aangeboden dat 100 procent natuurlijk is, zonder hormonen en van beesten die gekweekt zijn in diervriendelijke omstandigheden.

De Standaard,

met bijwoord


  • meer diervriendelijk
  • minder diervriendelijk
  • zeer diervriendelijk
  • het meest diervriendelijk

Het meest diervriendelijk zijn de vallen waarin het dier levend wordt gevangen.

http://www.ecoline.org/verde/publicaties/stopdeplaag/index.shtml

We lijken dus zéér diervriendelijk, maar de cijfers bewijzen het tegendeel: jaarlijks komen in ons dierenasiel 1200 à 1300 honden terecht en honderden poezen.

http://www.blauwekruis-brugge.be/

De omschakeling van de landbouw naar minder milieubelastende en meer diervriendelijke productiewijzen dient krachtig te worden voortgezet.

http://www.eurofractie.nl/

Naast de andere minder diervriendelijke methoden is het belangrijk dat de duiven geen gelegenheid wordt geboden om neer te strijken.

http://www.nedsale.nl/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • duurzaam en diervriendelijk

D66 wil groen beleggen en groene stroom blijven stimuleren, wil voortgaan met de aankoop van natuurgebieden en wil de landbouw duurzaam en diervriendelijk maken.

http://www.d66.nl/

Dat geldt in het bijzonder voor de intensieve veehouderij. Die krijgt hulp om zich om te vormen tot een sector met hoogwaardige, duurzame en diervriendelijke boerenbedrijven.

http://www.maxvandenberg.nl/inhoud/beleid.html

  • milieuvriendelijk en diervriendelijk

Milieuvriendelijk én diervriendelijk. De herstructurering van de varkenshouderij moet resulteren in een milieuvriendelijke, kwalitatief hoogwaardige varkenssector, en moet leiden tot het wegwerken van het mestoverschot én de overproductie.

http://www.animalfreedom.org/paginas/informatie/contactbladjuli2000.html#vissen,

Ook is er bij consumenten een groeiende vraag naar kwaliteitsproducten in de vorm van veilige, gezonde en milieu- en diervriendelijke producten.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Met een soort van doorzichtig en eenduidig puntensysteem voor milieu- en diervriendelijke bedrijfsvoering kan de varkenshouder zelf bepalen hoever hij wil gaan en met hoeveel dieren.

http://www.animalfreedom.org/index.htm

Tegelijk moet de Europese Unie haar landbouwbeleid heroriënteren naar een duurzame boerenlandbouw, die gezonde kwaliteitsproducten voortbrengt, milieu- en diervriendelijk is en de voedselzekerheid, rurale tewerkstelling en ontwikkeling van derde landen niet in gedrang brengt.

http://www.ngoforum.be/downloads/Nederlands/ NoordZuid/MemorandumNZcoalitie.doc,

Boeren die milieu- en diervriendelijke productie weten te combineren met streekeigen producten, zorgboerderijen, verkoop vanaf de boerderij en agro-toerisme, moeten volop de ruimte krijgen.

http://www.e-stem.nl/,

overig


  • diervriendelijk geproduceerd

Het diervriendelijk geproduceerd, maar duurdere, Nederlandse vlees zou zich in de Nederlandse of buitenlandse supermarkten een tijdlang onverkocht opstapelen en het zou nog geen maand duren tot de supermarktketen het Nederlands product niet meer kan voeren.

http://www.veevleesei.nl/

Het etiket moet duidelijke informatie geven over de kwaliteit van het voedsel, vermelden of het milieu- en diervriendelijk geproduceerd is, of het genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) bevat.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

Dat is een fabel: diervriendelijk geproduceerde foie gras bestaat niet.

Reformatorisch Dagblad,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding