donderdags


donderdags 1.0

op donderdag plaatsvindend; op donderdag verschijnend; ook: op iedere donderdag plaatsvindend; op donderdag gebruikelijk

Algemene voorbeelden


Het merendeel van de winkeliers in het Hillegomse centrum wil ook op de donderdagse koopavond open blijven.

http://www.haarlemsdagblad.nl/Index/0,4376,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.haarlemsdagblad.nl%2FPagina%2F0%2C7100%2C10-1-6458--1913409-1488--%2C00.html,

Nu weet ik niet wat het college zich voorstelt van het gemiddelde dagbezoek aan exposities. Het is in elk geval minder dan het aantal klanten dat Esselbrugge op de donderdagse markt verwerkt.

Meppeler Courant,

De spoorwegvakbonden leggen donderdag alle treinverkeer stil in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Luik, Namen en Luxemburg en in het Leuvense. De donderdagse aktie is de eerste van drie beurtrolstakingen.

De Standaard,

Dezelfde lieden die Hugo Broos in hun donderdagse ontgoocheling boze woorden toeslingerden, duwden hem zondag na het bezoek van RWDM alweer een vers aureool boven het hoofd.

De Standaard,

Op de zondagochtendmarkt aan het Brusselse Zuidstation, en op de donderdagse markt in Molenbeek (aan de Sint-Jan Baptist kerk) ben je helemaal ondergedompeld in exotische geuren en kleuren.

http://www.opbrussel.be/Stadsgids/Veelkleurig_Brussel/default.asp

Met het donderdagse doen en laten van de werkloze jongeren in Nijmegen was ik zo goed op de hoogte omdat mijn eigen zus er tot voor kort een uitkering had 'genoten' (zoals de overheid het graag noemde).

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Wat ik als kind onmogelijk op de werkelijkheid had kunnen enten en wat daardoor in het niet onprettige stadium van sluimering en raadsel was gebleven, barstte zoveel jaren later - op die donderdagse lijnbus van het middaguur - tot een rijpe vrucht van niet geheel onprettig inzicht open: zij was inderdaad een vuil vrouwmens, die Marta van Put.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

donderdags 2.0

op donderdag; 's donderdags; ook: op elke donderdag
Vaak niet duidelijk te scheiden van de combinatie 's maandags, waarbij de genitiefbepaling 's kortheidshalve is weggelaten.

Algemene voorbeelden


'Rook je?' 'Ik stop iedere maandag, maar donderdags gaat het weer mis.'

Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

Anderen dan voor vijfendertig jaar staan nu aan het roer, maar zij zijn, evenals die lieden van het eerste uur, bezig om het devies: 'Meppel de stad waar je zo prettig winkelt' waar te maken. En dat het gewaardeerd wordt getuigt wel het feit dat vele duizenden donderdags naar Meppel trekken tot zelfs van over de landsgrenzen.

Meppeler Courant,

Maar aanwezigheden in kommissies blijken niet echt te worden gekontroleerd. Bijgevolg volstaat het donderdags even op een stemknop te komen drukken om gerust te zijn.

De Standaard,

Maar donderdags en zondags komt mijn neef mij halen om hier te zitten. Van halfdrie tot negen.

Zoals zand tussen de vingers, Jos Ghysen,

Op haar vraag of ze, zoals altijd donderdags, om vijf uur nog langs kwamen kreeg ze geen antwoord, want op dat moment stapte er een jongen van de stadspost binnen.

De val, Marga Minco,

Ik ontmoette hem toen vaak op de redactievergaderingen, die donderdags later op de middag met een borrel, of wijn, samen met de vaste medewerkers werden besloten.

Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

Ik geloof dat mijn vader f 275 in de maand verdiende. Maar donderdags aten wij biefstuk, in echte boter gebakken.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,