doodskloppertje


doodskloppertje 1.0

afbeelding

Bron: Mick Talbot
( CC BY 2.0 )

vraatzuchtige kever met een bruin lichaam en fijn behaarde dekschilden met rijen met putjes die op groeven lijken, die zich vooral ook in het larvenstadium voedt met onbewerkt loof- of naaldhout en daardoor vaak grote schade aanricht aan meubels e.d.; gewone houtwormkever

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doodskloppertje…

is een kever; is een insect; is een dier

      Wetenschappelijke naam: Anobium punctatum

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Arthropoda; Geleedpotigen
      Klasse Insecta; Insecten
      Orde Coleoptera; Kevers
      Familie Anobiidae; Klopkevers
      Geslacht Anobium
      Soort Anobium punctatum

      Algemene voorbeelden


      Het doodskloppertje is een knaagkever die in de huizen voorkomt. Hij is de veroorzaker van het vermolmen van balken en plinten en van de fraaie, ronde gaatjes in oude meubelen. Door de tikkende geluiden die ze in de boorgang maken, geven ze elkaar in de paartijd signalen.

      http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012df61ef09d2f5da3dfd8d1&sourceid=1011

      Houtworm is een naam voor verschillende in hout levende insectenlarven, maar vooral voor de larve van de gewone houtwormkever of het doodskloppertje.

      http://www.ongediertebestrijding-pro.be/tag/doodskloppertje/

      Er zijn vele organismen die hout aantasten. Een van deze organismen is de zogenaamde bonte knaagkever, ook wel genoemd "grote houtworm" of "doodskloppertje" [...]. De bonte knaagkever is een donkerbruin diertje met geelachtige spikkels en is tussen 0,5 en 1 cm lang. Het diertje komt met name voor in loofhout (iepen, eiken en kastanjehout) en dan met name in de uiteinden en verbindingsstukken van de balken.

      http://www.ongedierte.nl/,

      Als het doodskloppertje zeven keer klopt, dan zal er geheid iemand het leven laten. Gelukkig is het maar een volksverhaal dat met een enorme zak zout moet worden genomen, anders waren Uitwijk en omstreken ontvolkt geweest.

      http://www.brabantsdagblad.nl/regios/heusdenaltena/article2447159.ece,

      Want de doodskloppertjes in de Hervormde Kerk van het terpdorp hadden tienduizenden keren geklopt in de toren van de kerk en de klokkenstoel. Dat tikken gebeurde in het eikenhouten gestel. Het geklop zelf was niet zo'n probleem, wel dat de larven van die beestjes zich tegoed deden aan het hout. Bovendien bleef het insect na het ontpoppen meestal in de balken zitten om er voor nageslacht te zorgen. Na die daad legde hij zelf het loodje.

      http://www.brabantsdagblad.nl/regios/heusdenaltena/article2447159.ece,

      De eerste vier jaar na afsterven van de boom zijn enkel Rhagium en Xylotrechuslarven (Boktorren) in staat zich in het nog harde hout te boren. Daarna zijn doodskloppertjes (Anobiidae) actief. Na een zevental jaar begint het hout af te breken en is het van boomzwammen en xylobionte kevers doordrongen [...]. Na een periode van 10 jaar verschijnen de soorten van het molmcomplex met meer en meer bodemfaunasoorten.

      http://www.ibw.vlaanderen.be/publicaties/ nieuwsbrieven/Bosreservatennieuws2.pdf

      'Om te beginnen,' galmde de werkman en hij legde een pauze om de aandacht volkomen op te eisen, 'om te beginnen moet je weten welk beest je hier op bezoek hebt.' Waarop pa piepte dat het overduidelijk houtworm was [...]. 'Als je het hoort tikken, gaat het om het doodskloppertje, die noemen ze ook wel doodstor. Al moet ik natuurlijk eerst de volwassen kever bekijken om te ...' Nu was pa helemaal van streek. De weinige kleur in zijn gelaat trok weg terwijl hij vroeg: 'Een watte?'

      Sterk water, Marijke Libert,