doodsverachting


doodsverachting 1.0

totale verachting van doodsangst; het totaal geen rekening houden met doodsgevaar; betoonde moed waarbij vrees voor de dood geheel genegeerd wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Doodsverachting…

is verachting; is een houding

  • [Onstoffelijke inhoud] is het verachten van doodsangst en doodsgevaar
  • [Waardering] wordt soms als moedig beschouwd

    Algemene voorbeelden


    Sneuvelbereidheid is een eufemisme voor doodsverachting en gewasbeschermingsmiddelen zijn gewoon insecticides of landbouwgiffen.

    http://www.zeeuwsrond.nl/rubrieken/redactie_01.html#anchor

    De acteur die de yakuza-onderbaas Murakawa speelt in Sonatine valt meteen op door zijn talent om met minieme middelen heel veel uit te drukken: berusting, zelfbeheersing, doodsverachting en een juist door dat rimpelloze oppervlak voortdurende dreiging van gewelddadigheid.

    NRC,

    Het klonk een beetje als 'zij die gaan sterven, groeten u', en ook dat klopte een beetje want wie ooit een poging had ondernomen om Van In om te kopen had bij hem dezelfde doodsverachting gemerkt als het publiek bij de gladiatoren in de arena.

    De vijfde macht, Pieter Aspe,

    Fundamenteel vertrouwen, schreef Esther in een groot schrift. Iemand die zich zo naïef gedraagt, kan geen fundamenteel wantrouwen hebben. Of is het geen naïveteit? Is het onverschilligheid voor wat haar kan overkomen? Doodsverachting? Als Dana in haar nest geen fundamenteel vertrouwen had verworven, dan ontbrak de eerste bouwsteen van een heel leven.

    De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • doodsverachting ten gevolge hebben
    • doodsverachting tonen

    De behoefte aan identiteit kan gemakkelijk doodsangst trotseren omdat afwezigheid van identiteit doodsangst veroorzaakt. Zo kan doodsangst doodsverachting ten gevolge hebben.

    Het geminachte kind, Guus Kuijer,

    Het verkeer in Beijing is echt een chaos. Als je denkt dat wij in Nederland weleens snijden of wat krap sturen, kom dan naar Beijing. Ware doodsverachting tonen de weggebruikers hier.

    http://www.adoptie.net/frame/at.htm

    met adjectief ervoor


    • laconieke doodsverachting

    Een zeer oude man ben ik overigens nog nooit tegengekomen in dit gebied, want wie zijn leven waagt bij de Chinese Muur is jong en onbezonnen, een dwaas die het gevaar niet ziet, of heeft de koele onverschilligheid van de middelbare leeftijd, de laconieke doodsverachting van wie zijn jeugd net kwijt is.

    De reis naar Kithira, Andreas Burnier,

    • taaie doodsverachting

    Ofschoon talrijke waarschuwingen en voortekens het bezettingsleger sinds maanden hadden moeten overtuigen van het zinloze van de strijd, bleven ze met taaie doodsverachting de bevelen van de overheid uitvoeren, wel beseffend dat niet alleen het Derde Rijk voor eeuwig zou verzinken in de smeltkroes van haat, wraak en verbittering, maar dat ook zij het avontuur niet zouden overleven.

    De lange geboorte, Lut Ureel,

    • ware doodsverachting

    Het verkeer in Beijing is echt een chaos. Als je denkt dat wij in Nederland weleens snijden of wat krap sturen, kom dan naar Beijing. Ware doodsverachting tonen de weggebruikers hier.

    http://www.adoptie.net/frame/at.htm

    Dan moesten de matrozen de mast en de zeilen in, balanceren op de looppaarden onder de ra's. Met ware doodsverachting moesten ze de strakgespannen zeilen naar beneden halen, oprollen en dan door middel van een lang touw de zaak met een marlknoop vastbinden.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    met substantief ervoor


    • een portie doodsverachting

    Directeuren van reclamebureaus moeten voortaan [...] vooral geselecteerd worden op stalen zenuwen en een forse portie doodsverachting.

    http://www.marketingweb.nl/cgi-bin/nieuws/comments.cgi?view=186,

    in voorzetselgroep


    • aan doodsverachting grenzen

    Fietsen in de stad vereist [...] een moed die grenst aan doodsverachting.

    NRC,

    • in doodsverachting

    In deze fase hield eerst doelman Jan Spijkerman zijn ploeg op de been door zich in doodsverachting na een voorzet van Bas Bijen voor de voeten van Dick van Ingen te storten.

    Meppeler Courant,

    ( Frequent aangetroffen.)
    • met doodsverachting

    De Zwitser zette in de proloogtijdrit op een spekglad parkoers alle zeilen bij. Met doodsverachting gooide hij zich in de talloze bochten.

    De Standaard,

    Waligora kopte naast en Savic wierp zich met doodsverachting in de voeten van Fadiga.

    De Standaard,

    Eerst op mijn step, daarna op mijn fietsje scheer ik in de tuin met doodsverachting langs ravijnen, kom schuinliggend als eerste uit de bocht en win na een adembenemende sprint.

    Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

    Jack en ik hebben gisteren eindelijk weer eens met doodsverachting gestapt, al hebben we ons niet verlaagd door naar echt obscure tenten af te zakken.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    Smets kon het euvel vliegensvlug herstellen maar de anderen waren toch al meer dan een halve minuut weg vooraleer hij weer de baan opkon. Geen onmogelijke opdracht voor onze oersterke landgenoot. Met doodsverachting gooide hij zich in de achtervolging en nog voor halfkoers zat hij alweer in de punten.

    De Standaard,

    In mijn functie van hoofdingenieur-directeur van het Mijnwezen ben ik vanaf de aanvang betrokken geweest bij de reddingswerken. Angelo was daarbij de uitvoerende spil. Met doodsverachting heeft hij 16 dagen en nachten boven de vuurhaard in de schacht gewerkt aan de vervanging van de verbrande kooigeleidingen, om de verdieping van 975 m. bereikbaar te maken en zodat men de slachtoffers in de gangen op die verdieping kon bereiken.

    De Standaard,

    ( Zeer frequent aangetroffen.)
    • met ware doodsverachting

    Deze bezwaren ten spijt nam een onverschrokken vertalersduo de handschoen op en stortte zich met ware doodsverachting op deze onmogelijke opdracht.

    De Standaard,

    Een ander jong talent Leila Josefovicz mag er wezen. Zeventien, aardig voorkomen, en wat een ongelooflijke klasse en temperament! De twee Ysaije-sonates speelt ze met ware doodsverachting: zelfzeker en met een slanke, maar krachtige en altijd zuivere toon stelt ze zelfs Kremer en Zimmermann in de schaduw.

    De Standaard,

    Kauwen, eksters en Vlaamse gaaien maken een kabaal dat horen en zien erbij vergaat. Vooral de kraaien vallen hem aan en achtervolgen hem met ware doodsverachting. Echt meelijwekkend is de buizerd.

    De Standaard,

    Wie waren nu die atleten die zich de zwaarste opofferingen getroostten voor het behalen van twee olijftakken van de heilige boom, die soms met ware doodsverachting streden voor de eer van Olympisch kampioen?

    http://users.pandora.be/hans.d.hollander1/homepage/

    Een halfpipe is een houten of betonnen ronde baan, waar de ervaren skater zich met ware doodsverachting insmijt.

    Meppeler Courant,

    Met ware doodsverachting incasseerde hij de klappen waar hij om gevraagd had.

    Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

    • over doodsverachting beschikken

    Dat er een mensengeslacht heeft bestaan dat over de doodsverachting beschikte in een dergelijk levensgevaarlijk vervoermiddel plaats te nemen, verbaast mij nog steeds! Het vehikeltje tufte voort in twee varianten, die bekend stonden als Messerschmidt en Goggomobiel.

    Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • onze doodsverachting

    Maar nog hebben ze zich niet verloren in een dodelijke omhelzing, nee, niet zolang de mangoeste roerloos in de leegte zweeft en ons opwindt met zijn tot het uiterste gespannen, langgerekte lijf en de uitdrukking van zijn hoog opgerichte kop, waarin we onwillekeurig onze eigen aanvalslust en onze doodsverachting, onze liefdesroes, onze extase lezen maar dan in een verbazingwekkend zuivere vorm die ons, bleekneuzen-en-houten-klazengeslacht, wel een steek in het het hart moet bezorgen.

    Het nietigste, Marie Kessels,

    met onbepaald voornaamwoord


    • zoveel doodsverachting

    De gijzelnemers werden onverbiddelijk gestraft. Maar de overheid deed nog iets anders. Ze ging zich verdiepen in hun motieven. Er kwamen werkgroepen en commissies. Het gesprek werd geopend, de Auseinandersetzung. Hoe had het zo ver kunnen komen? Zoveel vertwijfeling, zoveel doodsverachting. En dat van Molukkers die we vooral kenden van hun sentimentele muziek, de minstrelen van het Mena Moeria dat nu opeens een strijdkreet was geworden.

    http://www.groene.nl/1999/15/jjvg_raf.html,

    voorafgegaan door als


    • met iets als doodsverachting

    Als je over de borstwering boog, zag je haast graven en hertogen over de grijze binnenplaats lopen. Een zware houten deur met een naamplaatje en een bel. Boeren drukte met iets als doodsverachting op die bel.

    Congres in Salzburg, Monda De Munck,