doorbloeien


doorbloeien 1.0

( Gezegd van planten en de bloemen daarvan)
doorgaan met bloeien; verder gaan met in bloei staan; een lange of langere bloeiperiode hebben; meer dan één seizoen, één periode bloeien

Semagram (extra betekenisinformatie)


Doorbloeien…

is een proces

      Algemene voorbeelden


      Dankzij het overwegend zachte weer konden soorten als Madeliefje, Paarse dovenetel, Vogelmuur en Gewoon herderstasje gewoon doorbloeien.

      http://www.google.nl/search?q=cache:sDBR5fiB1G8J:www.nvwa.nl/klein_hoefblad_en_speenkruid_bloeien.htm++aankondigers+site:.nl=nl=lang_nl=UTF-8

      Potazalea's verdragen geen hoge kamertemperatuur. Het liefst verkiezen ze een plaatsje met een temperatuur tussen 10 en 18°C. Zet ze dus nooit in de nabijheid van een verwarmingstoestel. Hoe koeler de ruimte, hoe langer ze doorbloeien.

      De Standaard,

      Heesterrozen die doorbloeien. Heerlijk toch om ook bij winters weer even weg te kunnen dromen naar zonovergoten tuinen en parken met vlotgroeiende en weergaloos bloeiende rozelaars. Laat ons even stil staan bij deze plantensoort, want wegens hun gemakkelijke groei en rijke bloei kunnen ze volgend jaar ook in uw tuin echte voltreffers worden.

      De Standaard,

      U doet nog een paar stappen achteruit om te kijken of u zich misschien in het adres hebt vergist, maar nee: straatnummer en huis zelf kloppen. Daar zit die kras in de verf, die ene dakpan moet nog steeds vernieuwd, de kamperfoelie bloeit gewoon door.

      Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

      In een tweede luik brengen we dan de echte herfstbloeiers bij elkaar die met de bloei aanvangen omstreeks augustus en zeker doorbloeien tot einde oktober en zelfs later, als de weersomstandigheden niet te bar worden.

      http://detuingids.be/pages/detail.asp?Id=837

      Combinatiemogelijkheden


      tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


      • een doorbloeiende geranium
      • doorbloeiende klimrozen
      • doorbloeiende rozen

      Geranium 'Anne Thompson'. De beste doorbloeiende geranium. Van eind mei tot aan de eerste vorst in november continu nieuwe magenta-lila bloemen.

      http://www.ferdinandushof.nl/planten1.htm

      Doorbloeiende oude rozen worden net zoals theehybriden gesnoeid. Er is een klein verschil. Van alles mag iets meer blijven staan: 5-7 twijgen blijven staan en deze worden wat langer, tot eenderde van de totale lengte, ingesnoeid.

      http://oud.tuinen.nl/artikel/501/Snoeien+in+maart/?rubriekid=45

      De meeste doorbloeiende klimrozen verlangen een luchtige en zonnige plek. Enkele soorten kunnen met minder zon toe en zelfs flink bloeien op een noordmuur.

      http://www.border.nl/contents/nl/d1_doorbloeiende-klimrozen.html

      met bijwoord


      • eindeloos doorbloeien
      • goed doorbloeien
      • lang doorbloeien

      Nog steeds bestaat het assortiment perkplanten uit laagblijvende eenjarige planten, hoewel er gelukkig veel meer te koop is dan vuurrode salvia en knaloranje afrikaan. Het zijn dankbare planten omdat ze weinig verzorging vragen en eindeloos doorbloeien.

      http://www.profburgwijk.nl/vereniging/wijkkrant28/Eenjarigen.html

      Met éénjarige bloemen brengt u kleur en variatie in uw tuin, bloembakken of potten. Ze bloeien vaak lang door; het enorme sortiment vergroot uw plantenkennis en.... 't is weer eens iets anders!

      http://www.vreeken.nl/pdf/EenjarigeBloemzaden2003.pdf,

      Siertuin Pioenen kunnen lang op dezelfde plaats staan. Ze gaan zelfs pas goed doorbloeien nadat ze 3 à 4 jaar "vast" hebben gestaan. Exemplaren die reeds 8 tot 10 jaar hun vast plekje kennen en rijkelijk bloeien, zijn zelfs geen uitzondering.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      doorbloeien 2.0

      ( Gezegd van zowel personen als zaken)
      doorgaan met groeien, ontwikkelen; voortgaan in een proces van ontwikkeling, van ontplooiing; nog verder floreren

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Doorbloeien…

      is een proces

          Algemene voorbeelden


          Het idee voor deze roman ontstond op een ogenblik dat het leven ook mij bijzonder zwaar viel. Ik was net gescheiden, werd geconfronteerd met een verliefdheid die niet kon doorbloeien, mijn schrijverij bracht niet wat ik er ooit van verwacht had.

          http://www.stefanbrijs.be/interview_arend.htm,

          Voor de kust van Domberg lag rond 600 een belangrijke handelsnederzetting, die tot in de 9e eeuw doorbloeide.

          http://www.koudekerke.info/0600-1200-a.php

          Van jongs af aan ben ik altijd erg sociaal geweest. Dit zaadje van mijn karakter is, aan de hand van mijn opleidingen en diploma's, gaan groeien. Nu ben ik op zoek naar een bedrijf waar ik voor kan oogsten, mijn ervaringen kwijt kan, een bedrijf die mij als werknemer helpt doorbloeien.

          http://www.amsterdamvacaturebank.nl/amsterdam-werkzoekenden/werkervaring/3-5-jaar-ervaring/?pnr=44,