drankhangen


drankhangen 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

in gemakkelijke kleding thuis op de bank hangen met alcoholische versnaperingen en lekkere hapjes; met drank op de bank hangen; bankhangen met drank

Algemene voorbeelden


Wat is de beste manier om jezelf weer op te laden na een lange dag? Volgens de Finnen is het kalsarikänni, drankhangen. Deze traditie is verwant aan mindfulness en hygge, maar is veel laagdrempeliger; er is geen training of instagramwaardige omgeving voor nodig. Drankhangen doe je gewoon thuis op de bank in je ondergoed, onesie of joggingbroek, met een drankje en snacks onder handbereik. Als je wilt kun je er ook nog Netflix, sociale media of muziek aan toevoegen. In dit boek lees je wat drankhangen precies inhoudt, en hoe je het zelf in de praktijk kunt brengen. Dus trek iets comfortabels aan, grijp een drankje en geef je over aan deze Finse zenmethode!

https://www.ako.nl/drankhangen-9789021409849.html

'Drankhangen' is de nieuwste chilltrend in Nederland. Drankhangen is zo'n beetje the best of both worlds: bankhangen mét alcohol.

https://www.cosmopolitan.com/nl/lifestyle/a23702020/drankhangen-trend/,

Met een knipoog naar de Scandinavische trends verscheen een boek over het Finse verschijnsel 'drankhangen'. De benodigdheden: een joggingbroek, slecht weer, knabbels, een sofa en wat wijn of bier.

De Standaard,

Etymologie


Aard herkomst leenvertaling
Vroegste datering 2018
Brontaal Fins
Vorm in brontaal kalsarikänni
Betekenis in brontaal idem
Bijzonderheden Dit woord drankhangen is eigenlijk een creatief vertaald leenwoord. Het kwam in het Nederlands terecht doordat de Finse journalist Miska Rantanen er in 2018 een boek over schreef. In het Engels wordt het ook wel pantsdrunk genoemd. In Finland kwam deze trend vooral een beetje noodgedwongen op omdat het daar vroeg donker is en veel mensen ver uit elkaar wonen. In Nederland en België was het 'onthaastende' karakter van drankhangen belangrijker. Drankhangen past daarnaast bij een 'mindful' leven en het bevestigt het gevoel dat je niet per se de deur uit hoeft om het leuk te hebben. In coronatijd, waarin iedereen noodgedwongen thuis moest blijven, werd drankhangen nog populairder, vaak zonder dat de thuisblijvers zelf in de gaten hadden dat ze heel trendy bezig waren.
Samenhangende woorden (vorm) bankhangen
Samenhangende woorden (betekenis) hygge; mindful; mindfulness; onthaasten