dreigbrief


dreigbrief 1.0

brief waarin iemand bedreigd wordt; brief, schrijven waarin gedreigd wordt met geweld, maatregelen e.d. als niet aan bepaalde eisen wordt voldaan; brief die een bedreiging bevat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dreigbrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Functie] dient om iemand te bedreigen
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat een of meer dreigementen

    Algemene voorbeelden


    Onder omwonenden van Vliegveld Maastricht Aachen Airport heerst onvrede over het uitblijven van de zogeheten lawaaivergoeding. Er zijn zelfs dreigbrieven gestuurd naar het juridisch adviesbureau dat mensen vertegenwoordigt die vinden dat zij ook recht hebben op een uitkering.

    De Limburger,

    Ik vind niet dat columnisten moeten zeuren over boze brieven. Het is juist een goed teken als ze die krijgen, want dan hebben ze tenminste iets losgemaakt, en dat is uiteindelijk toch hun vak. Maar vroeger was een boze brief precies dat: een boze brief. Nu is de boze brief meteen ook een dreigbrief.

    http://www.google.nl/search?q=cache:ySm2UbFP4yAJ:www.nrc.nl/ramdas/artikel/1033362248030.html+achterlijkst+site:.nl=nl=lang_nl,

    Na de moord op Pim Fortuyn in mei ontvingen diverse politici dreigbrieven, sommige met kogels erin.

    De Telegraaf,

    "En dan zijn er de dreigbrieven. Dat ze mij zullen afmaken, dat ze mijn dochter (11) en zoon (16) zullen roven en vermoorden, dat mijn vrouw maar beter uit haar doppen kijkt."

    De Standaard,

    Hij zocht een schuilplaats in België. Een klein hotelletje onder Charleroi. Daar plakte hij zijn dreigbrieven. Met letters geknipt uit Belgische kranten.

    Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

    Ook zouden enkele moskeeën vaak dreigbrieven ontvangen waarin buitenlanders wordt gesommeerd Nederland te verlaten en waarin wordt gedreigd de moskee in brand te steken.

    NRC,

    Volgens RTV Oost vertoonde de dreigbrief aan het adres van de koningin sterke gelijkenis met een dreigbrief die vorige week werd afgeleverd bij de zender.

    Dagblad van het Noorden,

    Vijf mensen, onder wie drie politieagenten, zijn zaterdag voor onderzoek in een ziekenhuis in Genua opgenomen. Zij hadden een dreigbrief met een onbekend poeder in handen gehad, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

    ANP,

    Een dag later vond de docent op het bureau in zijn klaslokaal een aan hem persoonlijk gerichte dreigbrief met onder meer de zin 'We zorgen dat je van de aardbodem verdwijnt'.

    NRC,

    Vingersporen kunnen zich op een zeer grote verscheidenheid aan onderzoeksvoorwerpen bevinden zoals bij voorbeeld verpakkingsmateriaal, geïmproviseerde explosieven, dreigbrieven of steekwapens.

    http://www.forensischinstituut.nl/

    De regionale omroep RTV Oost kreeg kort voor de Kamerverkiezingen een aantal dreigbrieven, waarvan er één drie kogels bevatte en een kieslijst van de Tweede Kamer.

    de Volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een anonieme dreigbrief
    • anonieme dreigbrieven

    Een werknemer met een lijfgeur ondervindt dat op een dag zijn bureau verplaatst is en dat er anonieme dreigbrieven in zijn postvakje liggen.

    De Standaard,

    Enfin, gelukkig heb ik ook een keer een anonieme brief ontvangen die me waarschuwde 's avonds laat maar niet over straat te lopen, men had zo zijn plannen met mij. (Ik zeg gelukkig, omdat ik door deze brief met één klap was opgenomen in de elitaire groep mensen die anonieme dreigbrieven krijgt).

    Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

    Het drietal wordt sinds langere tijd bestookt met anonieme dreigbrieven en dito telefoontjes.

    Meppeler Courant,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • dreigbrieven en claimbrieven
    • een dreigbrief of een dreigtelefoontje
    • een claimbrief of een dreigbrief
    • scheldbrieven en dreigbrieven

    In gevallen waarin (nog) geen vergelijkingsmateriaal voorhanden is, kan een onderzoek worden verricht naar het merk van de gebruikte machine. Dit gebeurt vooral in situaties waarin een brief of een ander document (bijvoorbeeld een claimbrief of een dreigbrief) het enige aanknopingspunt is.

    http://www.forensischinstituut.nl/

    Het is de vraag of een kogelbrief zwaarder moet worden opgevat dan een dreigbrief zonder munitie of een dreigtelefoontje.

    De Morgen,

    'Eergisteren nog heb ik een anonieme scheldbrief ontvangen, je weet wel, van het soort dat met castratie dreigt en zich aan sadistische fantasieën te buiten gaat.' 'Dat is niet leuk', zei ik. 'Ontvang jij meer zulke brieven?' 'Het is niet de eerste. Ik heb al een mooie verzameling scheld- en dreigbrieven bij elkaar.'

    Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

    Wat schrijfmachines en printers overigens gemeen hebben, is dat zij schrifttekens achterlaten op papier. De schrifttekens vormen dan sporen die een rol kunnen spelen bij onderzoek aan bijvoorbeeld vervalste facturen, formulieren, akten, dreigbrieven en claimbrieven.

    http://www.forensischinstituut.nl/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen