druivenmost


druivenmost 1.0

sap van druiven, dat als grondstof dient voor wijn of azijn en de alcoholgisting nog niet of niet geheel heeft ondergaan; most van druiven

Semagram


Druivenmost…

is most; is sap; is vloeistof

 • [Functie] dient voor de bereiding van wijn of azijn
 • [Grondstof] wordt gemaakt van druiven

  Hoofdsemagram: most


  Algemene voorbeelden


  De laatste week van juni steken de wijnprofessionals van de OVI immers in Bratislava opnieuw hun koppen bij elkaar en liggen er wéér nieuwe technieken ter discussie. Zoals de methode om 'vluchtige zuren' via een lange omweg door een stelsel van membranen uit de druivenmost te verwijderen. Gevreesd wordt dus dat straks een fles wijn meer een hightech- dan een natuurproduct wordt.

  De Morgen,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • geconcentreerde druivenmost
  • gemengde druivenmost

  Steun wordt verleend voor het gebruik van: a) geconcentreerde druivenmost, b) gerectificeerde geconcentreerde druivenmost, die in de Gemeenschap zijn geproduceerd, wanneer deze worden gebruikt voor verhoging van het alcoholgehalte van wijnbouwproducten waarvoor een dergelijke verhoging volgens deze verordening toegestaan is.

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A6-2007-0477+0+DOC+PDF+V0//NL,

  De gisting van de gemengde druivenmost is gestopt door een plotselinge koeling. Hierdoor blijven de smaak en geur van de druiven maximaal bewaard. De wijn heeft een intens bouquet.

  http://www.twijnhoekske.nl/pink-elephant.html

  druivenmost 1.1

  soort druivenmost

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Specifiekstof : soort stof
  Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

  Semagram


  Een druivenmost…

  is een most; is een sap; is een vloeistof

    Hoofdsemagram: most


    Algemene voorbeelden


    Een densiteit van 1000 wijst op zuiver water van 20° C. Een densiteit van bijvoorbeeld 1092 meet men in een druivenmost, die uiteraard zwaarder is dan water en die theoretisch tot een wijn van ongeveer 12 % vol alcohol kan uitgisten.

    http://www.wijngenootschapngw.nl/nl/maestricht/news/28/item/91,

    Aceto Balsamico di Modena wordt verkregen uit druivenmosten die gedeeltelijk gefermenteerd en/of gekookt en/of geconcentreerd zijn, waaraan een deel oude azijn [...] wordt toegevoegd.

    http://it.glosbe.com/it/nl/aceto%20di%20vino