duinhagedis


duinhagedis 1.0

afbeelding

Bron: Puchatech K.
( CC BY-SA 3.0 )

kleine maar stevig gebouwde hagedis met een relatief flinke kop met een stompe snuit, als mannetje met groene flanken en poten en als vrouwtje bruingrijs gevlekt, die leeft op zandgronden met lage vegetatie verspreid over grote delen van Europa en Azië, waaronder Nederland en België; zandhagedis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een duinhagedis…

is een reptiel; is een dier

      Wetenschappelijke naam: Lacerta agilis

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Reptilia; Reptielen
      Orde Squamata; Schubreptielen
      Familie Lacertidae; Echte hagedissen
      Geslacht Lacerta
      Soort Lacerta agilis

      Algemene voorbeelden


      De duinhagedis is een bijzonder dier. Zijn naam zegt het al: hij leeft in de duinen. Hij wordt maximaal 16 cm lang. Het mannetje heeft in het voorjaar groene flanken en poten. Het vrouwtje is grijsbruin gestreept en gevlekt.

      http://www.kustgids.nl/verkenners/pdfs/duinhagedis.pdf

      Duinhagedissen zitten het liefst op kaal zand met gras, mos en struiken in de buurt. Ze zijn koudbloedig.

      http://www.kustgids.nl/verkenners/pdfs/duinhagedis.pdf

      Ook duiken er in de Duinen van Goeree steeds meer recente waarnemingen op van de zandhagedis, ook wel duinhagedis genoemd. De laatste waarnemingen dateerden van bijna 10 jaar geleden. Algemeen werd dan ook aangenomen dat de soort was uitgestorven op Goeree.

      http://www.natuurmonumenten.nl/content/natuurnieuws-uit-de-duinen-van-goeree,

      Vanaf maandag 15 augustus laat Natuurmonumenten op grote schaal Amerikaanse vogelkers weghalen in het Noordhollandse natuurgebied Duin en Kruidberg. Deze boomsoort woekert in grote delen van het gebied. Er komt een bloemrijk duingrasland voor terug met duinviooltjes, kleine pimpernel en duinhagedissen.

      http://www.nieuws.be/nieuws/Start_verwijdering_Amerikaanse_vogelkers_uit_Duin_en_Kruidberg_b9512908.aspx,

      Een in ons land beschermd reptiel van amper tien centimeter frustreert momenteel de aanleg van een nieuwe zeehaven bij IJmuiden. Het werk aan de buitengaatse haven mag niet uitgevoerd worden zolang geen vergunning is afgegeven voor het gebied waar de zandhagedis leeft [...]. Het kleine dier dat in de duinen veelvuldig voorkomt, staat op de rode lijst van beschermde dieren. Bovendien is het reptiel nu in winterslaap. De stichting Duinbehoud toont zich bezorgd: "Wij vrezen vooral de schade voor de duinhagedis in het aangrenzende duingebied", zegt Marja Zandberg van Duinbehoud.

      De Telegraaf,

      Bij de Raad van State dient deze maand nog een procedure van de natuurbeschermers tegen het afgeven van een vergunning om het gebied te ontgronden. Ontzenuwen. Het bedrijf Zeehaven IJmuiden, dat de haven aanlegt, wil een ecologisch bureau inhuren om de melding over de duinhagedis te ontzenuwen. Het onderzoek moet echter wachten tot april, omdat de dieren dan uit hun winterslaap zijn.

      De Telegraaf,