duiventoren


duiventoren 1.0

afbeelding

Bron: Nieuw
( CC BY-SA 3.0 )

toren die dienstdoet als duivenhok

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een duiventoren…

is een toren

  • [Vorm] is soms een grote stenen toren bij kastelen of hoeven met daarin meerdere vakjes of hokjes, maar soms een kleinere moderne, veelal metalen, constructie en op heel andere plaatsen gevestigd, bijvoorbeeld middenin de stad
  • [Materiaal] is vaak gemaakt van steen of van metaal
  • [Functie] wordt gebruikt als duivenhok

    Hoofdsemagram: toren


    Algemene voorbeelden


    De duiventoren van de voormalige Sint-Pietersabdij in Lo is een achthoekig bouwwerk met 1.132 duivenhokjes.

    De Standaard,

    Het bezit van een duifhuis, duiventoren en duiventil was één van de 'heerlijke rechten' die aan een kasteel of landgoed verbonden was.

    http://www.monumentenzorg.nl/restbeh/duiven3.html

    Ze vertelt hoe haar man haar inpalmde, hoe ze trouwden en twee kinderen kregen, hoe hij het in zijn hoofd haalde een duiventoren te bouwen en het huis met gefladder volstouwde, hoe hij op onverklaarbare wijze door de horzel van de revolutie gebeten werd en aan het volksfront sneuvelde, hoe het gezin verpauperde, hoe ze ten slotte in een nieuw huwelijk verzeilde.

    De Standaard,

    De duiventoren, gelegen bij het neerhof in de omgrachte kasteelsite is opgetrokken in traditionele baksteenarchitectuur in de 16de eeuw en is versierd met het wapenschild van de familie Schamp-de Grand Ry.

    http://www.kaprijke.be/pages/gesch/monum/vatbareMonum.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een stenen duiventoren

    Karakteristiek zijn de barrières die het roofdieren moeten bemoeilijken om de duiventoren binnen te komen. De wanden aan de binnenzijde bieden rondom plaats voor nestgelegenheden. Dat kunnen houten nestkastjes zijn, soms zijn ze van riet en als het een stenen duiventoren betreft zijn het nissen in de stenen binnenmuur waar de duiven nestelen. De rijkst bewerkte duiventorens, beter gezegd duivenpaleizen, zijn te vinden op het eiland Tinos, een van de Griekse Cycladen.

    http://www.postduiven.com/promotie/duivenbase/index.htm