dystrofie


dystrofie 1.0

afbeelding

Bron: Patientenvereniging CRPS
( CC BY-SA 3.0 )

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

aandoening die wordt gekenmerkt door slecht functionerend weefsel of het verval daarvan, of door een verstoorde of vertraagde lichamelijke groei

Semagram (extra betekenisinformatie)


Dystrofie…

is een aandoening

  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door uiteenlopende oorzaken zoals een slechte voedingstoestand, erfelijke bepaaldheid of een complicatie bij letsel of een operatie,
  • [Plaats] kan zich op uiteenlopende plaatsen van het lichaam manifesteren, o.m. bij spieren, zenuwen en gewrichten
  • [Symptoom] wordt gekenmerkt, naargelang van het type dystrofie, door symptomen zoals ernstige pijnklachten, huidverkleuring, functieverlies van een getroffen lidmaat, zwelling of oedeem, het achterblijven in ontwikkeling of verval van lichaamsweefsel zoals spieren, ernstige ontregeling van het zenuwstelsel e.d.

    Algemene voorbeelden


    Een niet veel voorkomende complicatie in de handchirurgie is dystrofie. De symptomen bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers die optreedt na de operatieve behandeling. De afwijking dient vroegtijdig behandeld te worden om functiestoornissen te voorkomen.

    http://www.nvpc.nl/pt/index.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • myotone dystrofie
    • posttraumatische dystrofie
    • Sudeckse dystrofie

    Posttraumatische dystrofie (PD) is een complicatie die na een letsel of een operatie aan een lidmaat, arm of been, ontstaat [...]. Posttraumatische dystrofie is in Nederland ook bekend onder de namen Sudeck Dystrofie (of Atrofie) en Sympathische Reflex Dystrofie.

    http://zorgloket.hengelo.nl/index.php?pagina=adressen&actie=bekijken&id=35612,

    Wat is facioscapulohumerale dystrofie? FSHD is een erfelijke spierziekte die in het begin vooral tot uiting komt in de spieren van gezicht (facies), schouderblad (scapulo) en bovenarm (humerus) [...]. Doorgaans begint de ziekte in de gezichtsspieren: de ogen sluiten zich niet goed en de spieren om de mond verslappen. Wat later neemt meestal de spierkracht in schouders en bovenarmen af.

    http://www.vsn.nl/spierziekten/diagnose.php?diagnose_id=9,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen